Λέγεται πως η γαστρονομική παράδοση κάθε χώρας, αποτελεί ένα δείγμα της πολιτιστικής της κληρονομιάς, δίνοντάς κυριολεκτικά μια γεύση από την ιστορία και την κουλτούρα του λαού της. Για το Μεξικό, η τοπική κουζίνα, με την μακραίωνη παρουσία της, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή, αφού είναι παγκοσμίως γνωστή αλλά και πολύ αγαπητή.
Μια πραγματικά αυθεντική σε γεύσεις κουζίνα με τις ρίζες της στην εποχή των Μάγιας, που απογειώθηκε την εποχή των Αζτέκων και εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή όταν εμπλουτίστηκε με ευρωπαϊκές ύλες, όπως το λάδι ή το χοιρινό και η ντομάτα, με την έλευση των Ισπανών Κονκισταδόρες. Χάρη στην ιστορία της, ανήκει από το 2010 στα μνημεία της άϋλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας, στον κατάλογο της UNESCO, συμπεριλαμβάνοντας τις μαγειρικές τεχνικές και τα έθιμα των προγόνων της χώρας, που περνούν από γενιά σε γενιά.
Λάιμ, αβοκάντο, καλαμπόκι, τορτίγιες, κόλιαντρος, πιπεριές, φασόλια, σοκολάτα, σπόροι τσία, τα βασικά υλικά που συνθέτουν ένα παζλ εκπληκτικών γεύσεων και αρωμάτων έτοιμο να σε παρασύρει σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι στη γη των θαυμάτων. Μια κουζίνα με τόσο ιδιαίτερο, signature χαρακτήρα, άλλες φορές πικάντικη, άλλες φορές γλυκιά, στολισμένη στα έντονά της χρώματα, όπως οι γειτονιές του Μεξικού, εκρηκτική σαν την αρχέτυπη λατίνα, σε μαγεύει σε κάθε ματιά και σε κάθε μπουκιά που γεύεσαι με ενθουσιασμό και περιπετειώδη διάθεση.
Με αφορμή την Dia De Muertos (Ημέρα των Νεκρών) στις 2 Νοεμβρίου θεωρήσαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να φρεσκάρουμε τη λίστα μας με τα καλύτερα σημεία για αυθεντικό μεξικάνικο στην Αθήνα. Καλή όρεξη!
Cinco de Mayo
Λεωφόρος Δεκελείας 118, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102526810
Η Cinco de Mayo (δηλαδή η 5η του Μαΐου) είναι μια ιστορία του Δαυίδ και του Γολιάθ, ο εορτασμός της νίκης του Μεξικό επί της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας στη Μάχη της Πουέμπλα το 1862. Στην εποχή μας, αποτελεί μια γενικότερη γιορτή της Μεξικάνικης κουλτούρας, ενός λαού που είναι εκρηκτικός, φιλόξενος, αληθινός, ανοιχτόκαρδος και μιας κουζίνας που επιφυλάσσει ανυπέρβλητους συνδυασμούς, που είναι πικάντικη, αρωματική, έχει χρώματα, χρησιμοποιεί σάλτσες και φρέσκα υλικά, ανακατεύει το καυτερό με το δροσερό, παίζει με τις πίτες. Αυτό το vibe, το ολοκαίνουργιο mexican bar – restaurant στη Δεκελείας τo έχει κατακτήσει, τo έχει βάλει σε ένα μαγικό βαζάκι και τo έχει μετουσιώσει σ’έναν χώρο που φέρει τη χαλαρή διάθεση στην καθημερινότητα του «βγαίνω έξω», με Mexiterraneo αισθητική και υλικά, Νότιο-Αμερικάνικες καταβολές σ’ένα υπέροχο μενού που έχει κάτι για όλους, με lounge, casual ατμόσφαιρα και ωραίες μουσικές. Το αντιλαμβάνεσαι με το έμπα, που βρίσκει τη φυσική του συνέχεια από τον εξωτερικό χώρο της μπροστινής αυλής, στα feelgood χρώματα, εδώ το σύνολο της πρόσοψης ανοίγει και εξαφανίζεται στα πλαϊνά της, λούζοντας το Cinco de Mayo με φυσικό φως, εδώ είναι πάντα καλοκαίρι. Κι έρχεται η ώρα που ανοίγεις τον κατάλογο, ενώ τριγύρω σου η ομάδα του σερβίρει στα διπλανά τραπέζια αχνιστά chimichangas, πληθωρικά nachos, γενναίες μερίδες σε fajitas που τσιτσιρίζουν πάνω στο μαντέμι. Ένα λατινοαμερικάνικο όνειρο! Τον κατάλογό του έχει επιμεληθεί ο σεφ Θανάσης Τριχιάς, με τα «best of» της γαστρονομίας της χώρας των Μάγιας και των Ζαποτέκ, τα υλικά είναι ολόφρεσκα κι αυτό φαίνεται στο πιάτο και στη γεύση, η αποθέωση του χρώματος, των υφών, των ιδεών, με το καλαμπόκι, τον κόλιανδρο, τις ντομάτες, το αβοκαντο, τα φασόλια. Περισσότερα εδώ
El Taco Bueno
Αγίας Παρασκευής 10, Χαλάνδρι, τηλ. 2106813787
Με μια ιστορία που αγγίζει τα 30 χρόνια, το El Taco Bueno κρατάει τα σκήπτρα ενός εκ των πιο παλιών μεξικάνικων της πόλης. Αυτό που το καθιστά μοναδικό είναι η pop αύρα του, οι λαχταριστές του γεύσεις, οι signature πληθωρικές μερίδες του. Εδώ καθημερινά είναι μια γιορτή χρωμάτων, εδώ τρως και φαντάζεσαι ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, κι όμως είσαι σε ένα υπέροχο, ανακαινισμένο νεοκλασικό με έναν καταπράσινο κήπο λίγα μέτρα από το Μετρό της Αγίας Παρασκευής. Διασχίζοντας την είσοδό του δε μπορείς παρά να μη μαγευτείς από το τεράστιο της έκτασής του, τη διακοσμητική φαντασμαγορία, την feel good αύρα του που ενισχύεται από την φιλόξενη ομάδα του. Αρώματα από sizzling fajitas στα μαντέμια σε χτυπάνε σαν κύμα, τριγύρω παρατηρείς τις Margaritas να σερβίρονται δίχως αύριο, το El Taco Bueno είναι εδώ για να σε παρασύρει στην πικάντικη αλεγρία της χώρας των σοφών Μάγιας και των ρωμαλαίων Αζτέκων. Το απόλυτο μεξικάνικο ραντεβού δίνεται ανοίγοντας τον κατάλογό του: Zapatas για αρχή, αποτελούμενα από τηγανισμένα κοχύλια πατάτας με γέμιση chilli con carne και λιωμένο τυρί, ολόφρεσκα, τραγανά nachos, με τα χρώματα της ψιλοκομμένης ντοματούλας, του κρεμμυδιού, του γλυκιού καλαμποκιού, των μαύρων φασολιών, της αέρινης sour cream, μια αποκάλυψη! Σιγά-σιγά καταφθάνει μια κανάτα Margarita λεμόνι ή φράουλα, το κέφι κι η διάθεση για εξερεύνηση ανεβαίνουν. Η μεξικάνικη κουζίνα έχει τρομερή νοστιμιά, αλλά και τρομερές δυνατότητες: θα το καταλάβεις στις enchiladas του El Taco Bueno, στο τυρί που λιώνει νωχελικά, στο πεντανόστιμο κοτόπουλο machaca, στη ranchero sauce. Ψήνονται στον φούρνο ίσα ίσα να «δέσουν» τα υλικά, κι είναι το πιο νόστιμο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Μετά είναι τα chimichangas, burritos δηλαδή που τηγανίζονται γι’αυτή την extra crispy, super yummy γεύση. Περισσότερα εδώ
El Nacho Taqueria Bar
Αγίου Αλεξάνδρου 32, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2109844634
Έχει ωραία ενέργεια το μαγαζί της Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο. Στην ανοιχτόκαρδη σάλα του θα εντυπωσιαστείς από τον φανταχτερό τούβλινο τοίχο, το κατάφυτο περιβάλλον, τα φωτάκια, την προχωρημένη design αντίληψη που ξεφεύγει από τα τετριμμένα των tex-mex. Το El Nacho είναι μοναδικό, το γλεντάει, το βλέπεις στα χαμογελαστά πρόσωπα των θαμώνων. Είναι γνωστό πως η μεξικάνικη κουζίνα αρέσει στους Έλληνες γιατί αγαπούν τις ωραίες και πλούσιες γεύσεις, αλλά και το street food. Εδώ θα τα απολαύσεις στην πιο elevated εκδοχή τους, αφού οι ιδιοκτήτες του εξαργυρώνουν την τεχνογνωσία τους από τον χώρο του κρέατος, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που λέει ότι το ήμισυ ενός πιάτου είναι η ποιότητα των πρώτων υλών. Στο El Nacho πρωταγωνιστεί η ποικιλία, το χρώμα στην παρουσίαση, οι ανεπανάληπτες υφές, οι ιδέες, η μεξικάνικη παράδοση που μιξάρεται με μοναδικά cocktails βασισμένα στην premium Cazadores Blanco tequila, σε χειροποίητες παρασκευές και φρέσκα φρούτα. Εδώ θα βρεις επίσης όλη τη μαγεία, το λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο, τις όμορφες μουσικές για να πεις ότι πέρασες τέλεια. Το κλασικό burrito στo El Nacho είναι ακόμα πιο νόστιμο, το σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας με το cheddar να λιώνει εκμαυλιστικά δεν αφήνουν περιθώρια, τα tacos του είναι μια ωδή στη δημιουργικότητα, για παράδειγμα στα Tacos de camarones η γαρίδα αγκαλιάζεται από κρούστα εσπεριδοειδών, πολύχρωμη κινόα με λαχανικά και red sweet chili. Μετά είναι όλα τα ορόσημα της μεξικάνικης γαστρονομικής παράδοσης που εδώ βιώνουν τις καλύτερες στιγμές τους: οι τορτίγιες που αγκαλιάζουν συνδυασμούς πικάντικων υλικών που δροσίζονται από sour creams και pico de gallo, τα πληθωρικά chimichangas, τα burritos, αλλά και ορεκτικά όπως οι κροκέτες από jalapenos με μια χυμώδη κάψα που «κοντράρει» ευχάριστα με το τυρί, τα nachos που γίνονται η ιδανική αφετηρία στη «μέση» (δοκίμασε αυτά με chilli con carne και θα μας θυμηθείς). Περισσότερα εδώ
Diferente
Κωνσταντίνου Βεντήρη 7, Ιλίσσια , τηλ. 2107212080
Το Diferente είναι ένα εστιατόριο-περίπτωση. Διαφορετικό απ’οτιδήποτε άλλο – όπως προϊδεάζει και το όνομά του – πάνω απ’όλα είναι το δημιουργικό «παιδί» του χαρισματικού chef Δημήτρη Πολίτη, ο οποίος εδώ αποτυπώνει κι εκφράζει μια πορεία 24 χρόνων στις κουζίνες του κόσμου. το χρωματιστό, conceptual εστιατόριό του στα Ιλίσσια – σε απόσταση αναπνοής από το Hilton – έχει γοητευτική αύρα Μεξικού και η κουζίνα της τέρπει. «Όπως κάθε παιδί, έχει την ανάγκη για καθοδήγηση, προστασία και φροντίδα, πράγματα που όλοι εμείς εδω μέσα του τα προσφέρουμε απλόχερα», μοιράζεται μαζί μου. «Τα τελευταία 2 χρόνια ο προσανατολισμός μας είναι tex-mex με κάποιες ωραίες επιλογές σε burgers. Tου χρόνου ποιος ξέρει που θα μας ταξιδέψουν οι πρωταγωνιστές μας», αναφερόμενος στις 2 κούκλες που κοσμούν τον χώρο, τους «πολυταξιδεμένους» Γιάρα και Μαουριθιο, ένα ζευγάρι Ισπανών χορευτών με τη δική τους γαργαλιστική, γαστρονομική ιστορία. Η αναφορά του Δημήτρη είναι βαθύτερη, αναφέρεται στον μάγειρα που δεν επαναπαύεται, που σκαλίζει γεύσεις, πιάνει τα υλικά του στο χέρι, αφουγκράζεται τάσεις, τις μετουσιώνει σε χαμόγελα ικανοποίησης, στον επισκέπτη που γίνεται θαμώνας. Και πράγματι, εδώ θα δεις νεαρόκοσμο (και κόσμο που αισθάνεται νέος), ζευγάρια, περαστικούς που μπήκαν, τουρίστες, γιατί το περιβάλλον του σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία, η σάλα του έχει μια ανεπιτήδευτη ζεστασιά, ανάμεσα στα σομπρέρο, τις τεχνοτροπίες, τα φυτά, μια ζωντάνια που γίνεται νοστιμιά. Κάθε πιάτο εδώ κλέβει την παράσταση, για παράδειγμα τα Tacos Birria είναι αυθεντικά – δεν θα τα βρεις αλλού στην Αθήνα – με χειροποίητη τορτίγια, τρυφερό slow cooked μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμυδάκι, κόλιανδρο, τη δροσιά της sour cream καιτην αψάδα της spicy sauce. Στα burgers του, όπως στο Salma Hayek, το τοματένιο chilli con carne με τη σάρκα του μοσχαρίσιου μπιφτεκιού μιξάρονται ανάμεσα στο εκμαυλιστικό τσένταρ που λιώνει, στις πίκλες κρεμμυδιού, στις κροκέτες jalapenio, είναι μια εμπειρία. Περισσότερα εδώ
Ο Μεξικανός
Γεωργίου Παπανδρέου 47, Ζωγράφου, τηλ. 2107716900
Με πόστο για χρόνια στην Ευδήλου, το λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο του πρόσφατα μεταφέρθηκε στη Γεωργίου Παπανδρέου, κι αυτό – εκτός του ότι του πρόσφερε μεγαλύτερη άνεση στη σάλα – του έδωσε νέο αέρα στη κουζίνα, η οποία πάντα δημιουργούσε και δημιουργεί ό,τι πιο νόστιμο έχεις γευτεί σε έθνικ κουζίνα. Χρώματα, υφές, ιδέες, μπλέκονται ανάμεσα σε πίτες, δροσερές χειροποίητες σάλτσες, συνδυάζονται με Μαργαρίτες και «κλείνουν» με churros. Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στον «Μεξικανό» θα χαζέψεις τη ζεστή ατμόσφαιρα με τις όμορφες τεχνοτροπίες, τα σομπρέρο, τα papel picados και μια αναζωογονητικά παιχνιδιάρικη, νεανική κι ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα. Μετά είναι ο πολιτισμός, η ιστορία πίσω από το φαγητό, οι επιρροές που έχουν διαμορφώσει την κουζίνα του λατινοαμερικάνικου αυτού λαού, που μοιάζει κάπως με τις δικές μας: φρέσκα υλικά, πικάντικες γεύσεις, μπαχαρικά, λαχανικά, εποχικότητα. Εδώ, θα αισθανθείς καλεσμένος σε μεξικάνικη φιέστα αλά Dia de los Muertos. Νάτσος για ζέσταμα, ως είθισται, με φασόλια, τυρί, κόκκινη σάλτσα, sour cream, γουακαμόλε και πιπεριές jalapenos, λαχταριστά fajitas με τα πολύχρωμα συνοδευτικά τους και τις βελούδινες πίτες τους για να τις απολαύσεις όπως θες, Tostadas καλαμποκιού, τηγανητές με χοιρινό ή κοτόπουλο, φασόλια, μαρούλι, sour creme, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και pico de gallo – και enchiladas και chimichangas με το κρέας της επιλογής σου, με τα γαργαλιστικά, απολαυστικά υλικά να ταξιδεύουν τους γευστικούς σου υποδοχείς στη Γουαδαλαχάρα. Τρώγονται απνευστί. Αν αντέχεις – δύσκολο γιατί οι μερίδες του είναι υπέρ του δέοντος πληθωρικές – το Taco Veracruzano είναι ένα σπέσιαλ πιάτο με χοιρινό γλυκόξινο με ανανά και χυμό πορτοκάλι, με μια γλυκιά αψάδα που δεν πρέπει να χάσεις, όπως δε πρέπει να χάσεις το σπιρτόζικο mole (την κλασική σάλτσα σοκολάτας του Μεξικού), που δεν είθισται να την γευόμαστε στην Αθήνα. Περισσότερα εδώ
La Piñata
Πελασγίας 54, Περιστέρι, τηλ. 2160029241
Ο Carlos E. Alvarez Rodríguez ή Καρλίτο όπως τον φωνάζουν χαριτωμένα οι φίλοι, γνωστοί και επισκέπτες του La Piñata είναι ένας καθαρόαιμος πολίτης του κόσμου: αφού έζησε για χρόνια στην Αμερική δουλεύοντας στην εστίαση και το business development, αφού ταξίδεψε στο Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική αλλά και στη Κόστα Ρίκα απ’ όπου κατάγεται, ο δρόμος τον έφερε κάποια στιγμή επαγγελματικά σαν manager στην Ελλάδα, την οποία αγάπησε μαζί με τη γυναίκα του Αθανασία. Ένα love story από τα χιλιάδες που θαυμάζουμε να διαβάζουμε, με έκβαση γαστρονομική αυτή τη φορά, αφού ο Carlos αποφάσισε να μετουσιώσει την άλλη αγάπη του – αυτή για την λατινοαμερικάνικη κουζίνα – σε πραγματικότητα. Έτσι γεννήθηκε το La Piñata! H φιλοσοφία του La Piñata – όπως μοιράζεται μαζί μας ο προσηνής ιδιοκτήτης – είναι να σε κάνει χαρούμενο με πλούσιες αυθεντικές γεύσεις από το Μεξικό και το Περού έως την Κούβα και τη Βενεζουέλα, ποιοτικά, οικονομικά, με τα αγνότερα υλικά και αυστηρά χειροποίητες παρασκευές. Το μαγαζί διηγείται μια κεφάτη ιστορία στην busy Πελασγίας γεμάτη χρώμα, αψάδα, originality – όλα φτιάχνονται σε απόσταση λίγων εκατοστών από τα μάτια σου στην ανοιχτή κουζίνα του, πολλές φορές από τον ίδιο τον Carlos. Δεν είναι τυχαίο δε, ότι το προτιμά για την έξοδό της ούτως ή άλλως ήδη η λατινοαμερικάνικη κοινότητα της πόλης μας – άρα εδώ κάτι γίνεται σωστά. Η mexiterraneo αλεγρία είναι κάτι ξεκάθαρο σε όλο τον κατάλογό του μαγαζιού: εδώ θα γευτείς πιάτα όπου το πικάντικο μιξάρεται με το δροσερό, τα αρώματα διεγείρουν τις αισθήσεις, τα φρέσκα υλικά αποτυπώνονται σε κάθε μπουκιά. Το La Piñata σε ταξιδεύει με τάκος και μπουρίτος προσκαλώντας σε να παραδοθείς σε γεύσεις που κρατούν από την εποχή των Αζτέκων. Οι quesadillas του ξεχωρίζουν, όπως π.χ. αυτή με το σιγομαγειρεμένο για 4 ώρες χοιρινό – λουκούμι στο στόμα – με το sofrito με κρεμμύδι και πιπεριές, την πάστα φασολιών, τη sour cream και τη chipotle mayo. Περισσότερα εδώ