Το La Gratella στο Χαλάνδρι είναι ένα ιταλικό εστιατόριο όπου η αύρα της οικειότητας είναι διάχυτη. Στην γραφική Φλωρεντία «gratella» είναι η μικρή σχάρα ψησίματος, ενώ στην ιστορική Σικελία έτσι ονομάζουν τις γρίλιες από τα παλιά ξύλινα πατζούρια. Για τους Ναπολιτάνους από την άλλη, η «gratella» είναι το τηγάνι με τις πτυχώσεις. Για εμάς έχει γίνει συνώνυμο της αυθεντικότητας, της έμπνευσης, της ποιότητας των πρώτων υλών και των απαράμιλλων γεύσεων που καθηλώνουν.
Την αίσθηση του ζεστού και του χαλαρού ενισχύει και η διακόσμηση της σάλας με τους τοίχους στο χρώμα του φυστικιού και το παλιό τούβλο, ενώ σε μια γωνιά φιγουράρει η μεγάλη κάβα με τα κρασιά, που πλαισιώνεται από έναν Murano πολυέλαιο σε lime απόχρωση ο οποίος φωτίζει μια πατιναρισμένη ροτόντα, το επιβλητικό ξύλινο ταβάνι, τις καλαίσθητες διακοσμητικές λεπτομέρειες και τα υπέροχα πολύχρωμα ναπολιτάνικα πλακάκια στο πάσο.
Η κάρτα του προτείνει κλασικά και γνωστά πιάτα από την ιταλική κουζίνα, με αφορμή τη γη αλλά και τη θάλασσα. Κάθε πρότασή του είναι meravigliosa – που λένε κι οι Ιταλοί – με ατού τα καθαρόαιμα ιταλικά υλικά και κρασιά που εισάγονται, και την καλή αρχή να δίνεται από antipasti όπως τα involtini μελιτζάνας με παρμεζάνα, τυρί Scamorza, prosciutto crudo, σάλτσα pomodori San Marzano και βασιλικό ή τις μπρουσκέτες με ψητά μανιτάρια, τυρί taleggio και speck.
Να αναζητήσεις οπωσδήποτε ζυμαρικά – είναι ολόφρεσκα και χειροποίητα – με ευχάριστες επιλογές όπως η εμβληματική Amatriciana, η Carbonara και η Cacio e pepe στην καλύτερή τους εκδοχή, αλλά και πιο playful και ιδιαίτερες γεύσεις, όπως τα linguine με γαρίδες, μελιτζάνες, ντοματίνια, σκόρδο, βασιλικός και σάλτσα ντομάτας ή τα paccheri με λουκάνικο Νόρτσια, provola affumicata, κρέμα μαύρης τρούφας, μανιτάρια porcini, pecorino και δεντρολίβανο.
Υπέροχες και οι προτάσεις σε secondi με κρεατικά όπως η τρυφερή μοσχαρίσια tagliata, με τους χυμούς της, που σερβίρεται με ρόκα, flakes grana και ντοματίνια ή τα φιλετάκια κοτόπουλου, με θυμάρι, κρέμα, μανιτάρια σβησμένα σε κρασί Marsala, απλά ανυπέρβλητα. Στο ίδιο μοτίβο κι οι πίτσες ξεπερνούν τα τετριμμένα, φτιάχνονται με ζύμη που ωριμάζει για τουλάχιστον 36 ώρες στις ναπολιτάνικες προσταγές της λεπτής ζύμης και της φρεσκάδας στα υλικά.
Με μενού πιστό σε ό,τι κάνει την ιταλική κουζίνα να πρωτοστατεί στις καρδιές μας, το La Gratella στο Χαλάνδρι – αδερφάκι του ομώνυμου Ναυπλιώτικου «must» – δεν είναι απλά προορισμός, είναι η επιτομή μιας γευστικής εξόδου με υπέροχα πιάτα και υπέροχες επιλογές σε κρασιά με έμφαση στην Ιταλία, ο οποίες απαρτίζονται κυρίως από μονοποικιλιακές, αλλά και από βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας επιλογές για ένα πραγματικά άψογο food pairing.
La Gratella Athens
25ης Μαρτίου & Ομήρου, Χαλάνδρι, τηλ. 2106851200
Facebook | Instagram