spot_img

L’ Alchimiste Bistro: Casual μπιστρονομία με πολλές γευστικές εκπλήξεις στο πιάτο και στο ποτήρι σου

Η πιο αναγνωρισμένη γαστρονομία στον κόσμο, η μητέρα για πολλούς όλων των κουζινών, σύμβολο μιας ολόκληρης κουλτούρας που το 2010 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, στην Αθήνα – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – «χωλαίνει». Η γαλλική μπιστρονομία είναι σχολή από μόνη της και φωτεινά παραδείγματα σαν το L’ Alchimiste, φτιαγμένα από Γάλλους, συντηρούν τη φλόγα της χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. 

Με αυτή τη γαλλική φινέτσα και ανυπέρβλητη τεχνογνωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι της καταγωγής τους, ο χαρισματικός chef Jean-Yves Carattoni και ο γιος του Mathieu Carattoni, δημιούργησαν μαζί ένα πραγματικά πολύ όμορφο γαλλικό bistrot, με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αντανακλούν την γεύση και την ατμόσφαιρα στην αυθεντική μορφή τους αλλά και με αποκλίσεις που προσδίδουν στο εγχείρημά τους έναν ανατρεπτικό, smart casual και πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Το L’ Alchimiste εκφράζει μ’έναν σύγχρονο αλλά και ελαφρώς μυστικιστικό τρόπο το γαλλόφωνο τοπίο, υψώνοντας την τρικολόρ σημαία με one-of-a-kind προτάσεις τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και του ποτού. Το αντιλαμβάνεσαι άλλωστε μπαίνοντας και βλέποντας την απέραντη κάβα που υψώνεται μέχρι το ταβάνι – δημιουργώντας ένα κοίλο installation – και το επιβεβαιώνεις με τα ντελικάτα amuse bouche, τις φίνες μπουκιές που έρχονται σαν καλοσώρισμα με το ποτό σου και αποτελούν «δείγμα γραφής» της δυναμικής της κουζίνας του, προκαλώντας έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο.

Οι «αλχημίες» του αγαπημένου μπιστρό της Πλατείας Καρύτση, αποτυπώνουν όλο το μεγαλείο των τεχνικών, των συνδυασμών, των πολύ καλών υλικών που διδάσκει η γαλλική παράδοση για χρόνια, πάντα με το πρίσμα του twist. Ίσως μόνο εδώ θα βρεις baked Camembert με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και σουσάμι (πιο γαλλικό δε γίνεται), την κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα στα καλύτερά της, σερβιρισμένη με χωριάτικο ψωμί και τυρί gouda να λιώνει εκμαυλιστικά στο στόμα, αλλά και μια εξαιρετική πάπια κονφί, με μπούτι πάπιας σιγομαγειρεμένο στο λίπος του, με πατάτες σοτέ και χειροποίητο chutney μήλου στο πλάι. 

Μόνο για τον Δεκέμβρη, εδώ ο επισκέπτης θα μπορεί να αφεθεί άνευ όρων στην απόλαυση της μπαλοτίνας γαλοπούλας, γεμισμένης με μυρωδάτο βερύκοκο και κάστανο. Συνοδεύεται με σαλάτα κινόα, με φυστίκι και σταφίδα, ενώ το πιάτο ολοκληρώνει ένα υπέροχο dip που παντρεύει τέλεια χειμωνιάτικες νότες από Dijon mustard, μέλι και κονιάκ. Αποτελεί την δική τους εκδοχή του κλασικού Χριστουγεννιάτικου πιάτου dinde farci και είναι αδιαπραγμάτευτο «must». 

Μετά είναι τα cocktails. O Mathieu ξεπερνά κάθε προσδοκία με μιξαρίσματα που ξεφεύγουν παρασάγκας από τα τετριμμένα. Ξεκινάμε με το Double echo,  που έρχεται να σε συναρπάσει σερβιρισμένο με τον πιο εντυπωσιακά απροσδόκητο τρόπο, σε δυο διαφορετικά ποτηροδοχεία: Στο ένα δοχείο έχουμε ξινό με gin λεμόνι και νότες από κόκκινα φρούτα και στο άλλο πικρό γλυκό campari και sweet vermouth.

Η αλχημεία υπαγορεύει να τα δοκιμάσεις ξεχωριστά, έτσι στο πρώτο σου έρχεται λεμόνι με ίχνος κόκκινων φρούτων και στο δεύτερο πικρό πορτοκαλί. Έπειτα τα βάζεις μαζί και οι γεύσεις συνδυάζονται δίνοντάς σου ένα grapefruit Σιν, ενώ η μίξη προσομοιάζει σε χημική αντίδραση και το ποτό σου αφρίζει!

Πολύαγαπημένο και το Elixir που έχει γίνει σήμα κατετεθέν του μαγαζιού και ένα στιβαρό modern classic, με homemade Pink Gin, ίβίσκο, ρόδι, St~Germain liqueur, lime και tonic. Το Smoked Nectar από την άλλη, είναι μια «καπνιστή» δημιουργία με Johnnie Walker Black Label, Drambuie και Cognac και σερβίρεται εντυπωσιακά «σφραγισμένο» με γυάλινο καπάκι, πριν ανοιχτεί και απελευθερώσει τους καπνούς του. 

Στο ίδιο mastermind μοτίβο κινείται και το Autumn Leaf, μια επανεφεύρεση του Mai Tai, με γαλλική πινελιά  φτιαγμένο με μαύρο και χρυσό ρούμι, αχλάδι και οrgeat (σουμάδα), ενώ στο Floral Delight με βάση το gin, συναντιούνται παιχνιδιάρικα το γιασεμί με coulis κόκκινων φρούτων. Το ένα cocktail πιο εντυπωσιακό από το άλλο, άξια βραβείου και λόγος να επισκεφθείς το L’ Alchimiste από μόνα τους, μετά το θέατρο, στη βόλτα για ψώνια, σαν διάλλειμα στο απόγευμά σου μετά το γραφείο. 

Τα επιδόρπια, κι αυτά ανθολογούν κλασικές αξίες της γαλλικής ζαχαροπλαστικής: η Crème brulée του είναι εμβληματική, παρότι διεθνές trend στα εστιατόρια, σπάνια τη συναντάς τόσο ανυπέρβλητη, όπως θα την έβρισκες στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Γαλλίας, με υπέροχη κρέμα βανίλιας και το τέλειο καψάλισμα στην κρούστα καραμέλας. Το L’ Alchimiste, συγκεντρώνει όλες αυτές τις προϋποθέσεις για να γίνει στέκι σου, χωρίς προσποίηση και με το πιο φιλόξενο, inclusive και happy κλίμα. Αν θες να το ζήσεις – και το οφείλεις στον εαυτό σου να το ζήσεις – όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καρύτση. 

L’ Alchimiste Bistrot
Χρήστου Λαδά 1, Πλατεία Καρύτση, Αθήνα, τηλ. 2168090389
www.alchimistebistrot.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Οι πιο hot διευθύνσεις για έξοδο στου Ψυρρή

Πρώτη αναφορά στο όνομα της συνοικίας έγινε από τον Γάλλο γιατρό Ζακόμπ Σπον, σε ένα βιβλίο του με τίτλο:...

The Crepa Files: Οι καλύτερες κρέπες στην Αθήνα (Μέρος Α’)

Είναι λεπτή, «ευέλικτη» και πολύ ελαφριά! Η απλούστατη αυτή λεπτή πιτούλα φτιάχνεται στα πυρωμένα μάτια των κρεπερί και είναι...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot