Η άνοιξη κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της και μαζί με τον ευχάριστο καιρό, την άνοδο της θερμοκρασίας και την άνθιση των λουλουδιών, την εμφάνισή τους κάνουν δυστυχώς και οι κάμπιες.
Πολλές φορές βλέπουμε τον ήλιο να λάμπει και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και επιλέγουμε να κάνουμε τη βόλτα μας με τον τετράποδο φιλαράκο μας σε κάποιο πάρκο. Επειδή όμως πάρκο στην Ελλάδα χωρίς πεύκα δύσκολα να βρεθεί, τα σχέδιά μας χαλάνε οι κάμπιες, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται.
Μέχρι τον Φεβρουάριο περίπου οι κάμπιες παραμένουν στα πεύκα όπου τρέφονται αποκλειστικά με πευκοβελόνες. Όσο πιο νωρίς ζεστάνει ο καιρός, τόσο πιο νωρίς θα κατέβουν κι αυτές στο έδαφος (συνήθως από τον Μάρτιο).
Όπως όλοι μας έχουμε δει, οι κάμπιες σχηματίζουν σειρές. Το γεγονός αυτό προκαλεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον των σκύλων, οι οποίοι πάνε να μυρίσουν ή και να γλείψουν τα έντομα αυτά. Οι κάμπιες όμως διαθέτουν στο σώμα τους τρίχες που απελευθερώνουν -όταν χρειαστεί- μια εξαιρετικά αλλεργιογόνο πρωτεΐνη προκαλώντας παρενέργειες στο…θύμα τους.
Τις περισσότερες φορές οι παρενέργειες που προκαλούνται στον σκύλο από μόλυνση από κάμπια αφορούν την περιοχή του στόματος ή των ματιών.
Όταν έρθει σε επαφή με τα εν λόγω έντομα, ο σκύλος αρχίζει να είναι νευρικός, τρίβεται, καταπίνει συνεχώς και προκαλείται σιελόρροια (μεγάλη παραγωγή σάλιου). Το στόμα του σκύλου πρήζεται ενώ σε περίπτωση κατάποσης καμπιών, θα κάνει συνεχείς εμετούς. Μπορεί να προκληθεί, επίσης, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, υπερθερμία, διόγκωση των υπογνάθιων αδένων, ακόμα και επιπεφυκίτιδα ή νεκρώσεις του κερατοειδούς αν οι τρίχες της κάμπιας πάνε στα μάτια του σκύλου με τον αέρα.
Επομένως, σε περίπτωση που ο σκύλος μας έρθει σε επαφή με κάμπια και εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να οδηγηθεί τάχιστα στον κτηνίατρο. Εμείς από τη μεριά μας, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα μέρη με πεύκα για την περίοδο αυτή που υπάρχει έξαρση στη δραστηριότητα των καμπιών. Πάντα θα πρέπει ο φιλαράκος μας να είναι με το λουράκι του στη βόλτα, ώστε να προλάβουμε να τον απομακρύνουμε εγκαίρως αν του κινήσουν την περιέργεια τα έντομα αυτά.
Τέλος, αν υπάρξει κάποιο ατύχημα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό την περιοχή (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΨΟΥΜΕ!!) που ακούμπησε την κάμπια.
Πηγή: www.petaction.gr