«Κρήτη θα πει ξαστεριά, θάλασσα κι αλμύρα, φιλότιμο και ανθρωπιά, χορός, τραγούδι, λύρα», είχε πει ο Μανώλης Πατεράκης, και τις αξίες αυτές, μαζί με τις ανυπέρβλητες γεύσεις του τόπου τους – με δημιουργικά twists – σερβίρουν τα τελευταία χρόνια ο Σάββας Μπάρκουλας και o Ζαχαρίας Μαυρομανωλάκης στο Αρισμαρί & Αβάρσαμο, στο Γαλάτσι.
Το Αρισμαρί & Αβάρσαμο είναι ένα εστιατόριο που βάζει σε πρώτο πλάνο την ευχαρίστηση του πελάτη, κύριο μέλημα όλης της ομάδας του είναι το καλό φαγητό, η Κρήτη στο πιάτο, με πολλά προϊόντα να έρχονται απευθείας από το νησί των Γενναίων. Η στάμπα της ποιότητας και της παράδοσης δίνεται μέσα από σταθερές συνεργασίες χρόνων με παραγωγούς και προμηθευτές, το ζητούμενο για τους ιδιοκτήτες είναι ξεκάθαρο σα διαμάντι, ότι δεν είναι το κέρδος, αλλά η απόδοση της μνήμης ατόφιας σε κάθε τους πρόταση, εδώ μιλάει η ιδιόμορφη γλώσσα της καρδιάς.
Στο βάθος, κλασικά ο πάγκος-ανοιχτή κουζίνα. Η σάλα ζεστή, υπέροχη, σαν αγκαλιά, αποτραβηγμένη από τη βαβούρα της Πρωτοπαπαδάκη, στον παράδρομο της Σύρου. Φωτεινό περιβάλλον, με τη παράδοση να συναντά το μοντέρνο, περιποιημένα σερβίτσια, καλοσυνάτη υποδοχή. Από τον περασμένο Οκτώβρη ο κατάλογος του Αρισμαρί & Αβάρσαμο είναι διαθέσιμος και στους Αμπελόκηπους για take away & delivery, σ’ένα προσεγμένο μαγαζί πάνω στη Δημητσάνας. Αν δεν έχεις μυηθεί στις απολαύσεις του, τώρα δεν έχεις άλλη δικαιολογία.
Η καλή αρχή γίνεται με την ομώνυμη σαλάτα Αρισμαρί, μια πανδαισία baby λαχανικών – σα ζωγραφιά – με μπέικον, κρουτόν, flakes γραβιέρας και vinaigrette sweet chili, αλλά και με την ανυπέρβλητη Κρητική γραβιέρα σε κανταϊφι, περιχυμένη με φυστίκι Αιγίνης και sauce μελιού.
O γευστικός Μίτος της Αριάδνης χειραφετείται όμως κι από την Κρήτη, κάνει τον γύρο της Ελλάδας κι εκτείνεται στην ευρύτερη Μεσόγειο. Έτσι, στον κατάλογο θα βρεις ένα μοσχαράκι μπρεζέ στην κατσαρόλα, σιγομαγειρεμένο με λιαστή ντομάτα – πραγματικό λουκούμι – σκιουφιχτή καρμπονάρα, πληθωρική, με απάκι, σύγκλινο και γραβιέρα Κρήτης αλλά κι ένα υπέροχα χυλωμένο κριθαρότο με ποικιλία φρέσκων μανιταριών, παρμεζάνα και λάδι λευκής τρούφας. Πιάτα φτιαγμένα με νου και φαντασία, προσαρμοσμένα στην εποχή, με δημιουργικότητα, ιδέες, χρώματα, υφές που μένουν αλησμόνητα.
Η σύγχρονη αθηναϊκή γαστρονομία τώρα μόνο αρχίζει να ψελλίζει, να εντυπωσιάζεται από τις ωφέλειες της τοπικής παραγωγής, του μικροπαραγωγού που γίνεται μια γέφυρα στο Αιγαίο, με τα υλικά να φτάνουν αψεγάδιαστα στο Αρισμαρί & Αβάρσαμο. Ο ελληνικός αμπελώνας εδώ χαίρει προτίμησης, οι επιλογές εξαιρετικές, σετάρονται υπέροχα με το φαγητό, χωρίς ασφαλώς να λείπουν τα παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα της χαράς και της αποσυμπίεσης.
Φαγητό σαν την πρώτη μέρα μιας μαγειρικής, που νοιάζεται για τους συνδυασμούς, την ποιότητα, τα σωστά υλικά, τεχνική και γνώση που τελικά μαγειρεύει ένα φαγητό όλο ψυχή. Αυτό είναι το Αρισμαρί & Αβάρσαμο!
Αρισμαρί & Αβάρσαμο
Σύρου 13, Γαλάτσι, τηλ. 2102923401
Δημητσάνας 46, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106453011
www.arismari-avarsamo.gr | Facebook | Instagram