spot_img

Κρυστάλλης: Το εστιατόριο-θρύλος της Πεντέλης

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στην εποχή όπου η Αττική δεν είχε φυλακιστεί ακόμα στο τσιμέντο της και στους γρήγορους ρυθμούς της, η Πεντέλη, το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό του λεκανοπεδίου, αποτελούσε ιδανικό προορισμό για εξορμήσεις και βόλτες, καθώς χάριζε απλόχερα το καθαρό της οξυγόνο και τα όμορφα τοπία της σε όποιον την επισκεπτόταν. 

Κάπου ανάμεσα στα πυκνά πευκοδάση της, τις φυσικές της πηγές, το σπάνιο λευκό μάρμαρο, τους αμέτρητους αστικούς μύθους, τα ανεξήγητα φαινόμενα, την στάση ενός υπεραστικού λεωφορείου και τα γυρίσματα κάποιας αγαπημένης ταινίας της Finos Film, το καφέ-εστιατόριο «Κρυστάλλης» υποδέχονταν τις αθηναϊκές οικογένειες που ήθελαν να απολαύσουν καφέ, φαγητό και γλυκό κάτω από τη δροσερή και πυκνή σκιά των δέντρων. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και η ζωή των Αθηναίων να άλλαξε ριζικά, όμως οι αγαπημένες τους συνήθειες διατηρούνται αναλλοίωτες στο χρόνο…

Ο «Κρυστάλλης» μας περιμένει στωικά στο ίδιο ακριβώς σημείο από το 1949, με τα ίδια αγνά υλικά, το μεράκι και την αγάπη για την παράδοση και το νόστιμο φαγητό. Με την μυρωδιά από τα αρνίσια παϊδάκια, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι να μαγεύει όλο το βουνό, συνεχίζει την αδιάλειπτη πορεία του, προσφέροντας μοναδικά εδέσματα, άφθονο κρασί, ζεστή ατμόσφαιρα και ευγενική εξυπηρέτηση σε όλους τους λάτρεις της ελληνικής σπιτικής κουζίνας. Το καλοκαίρι, ο καταπράσινος κήπος του αποτελεί μία όαση δροσιάς, ενώ τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, τα ξύλα πέφτουν στο τζάκι και ζεσταίνουν χέρια και …καρδιές.

Μελιτζάνες με τυρί, σπανακόπιτα, μανιτάρια πλευρώτους στα κάρβουνα, ντολμάδες, τυριά και δροσερές σαλάτες (με την νησιώτικη σαλάτα με λόλα, ντομάτα, κάπαρη, ελιές, κρητικό παξιμάδι, σως μπαλσάμικο και ξινομυζήθρα να ξεχωρίζει) παρελαύνουν μπροστά στα μάτια όποιου ανοίγει τον ευρύ και γεμάτο καλούδια κατάλογο του «Κρυστάλλη». 

Η μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά (μουσακάς, παστίτσιο, γεμιστά, μπριαμ, φρικασέ, κ.ά.)  σε γυρνάνε πίσω στα παιδικά σου χρόνια, ενώ το ζουμερό μπιφτέκι ατζίκα, τα γλυκόξινα χοιρινά μπριζολάκια, το τρυφερό μοσχαράκι γάλακτος και η ανεπανάληπτη σουβλιστή γουρουνοπούλα κάνουν κάθε πραγματικό κρεατοφάγο να ξεχάσει ότι γνώριζε μέχρι τώρα για το καλοψημένο κρέας. 

Στο τέλος, το παραδοσιακό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού, η μελωμένη καρυδόπιτα, η χειροποίητη κρεμ καραμελέ και τα φρέσκα φρούτα ολοκληρώνουν το μοναδικό αυτό γαστρονομικό ταξίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Τελικά είναι αλήθεια ότι το απλό είναι και το πιο όμορφο!

Κρυστάλλης
Πλατεία Αγίας Τριάδος, Πεντέλη, τηλ. 2106136838
krystallisrestaurant.gr | Facebook

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Οργανώνοντας το τέλειο Πάσχα στην Αθήνα: 5+4 must προτάσεις για κρέας & γλυκό

Το Πάσχα στην Αθήνα είναι μια εποχή γοητείας και ομορφιάς, καθώς η πόλη ζωντανεύει με την πολύχρωμη κατάνυξη της...

Specialty Coffee: Handpicked spots in Athens

Τελευταία η νέα τάση στον καφέ είναι αυτός του specialty. Με αυτό τον χαρακτηρισμό αναφερόμαστε στην υψηλότατη ποιότητα του...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot