spot_img

Slow Down Brewing Taproom: Η νέα εποχή της μπύρας, από την Ικαρία στα Πετράλωνα

φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Η Ικαρία δεν έχει εποχές. Μόνο ένα αέναο καλοκαίρι, ήλιο τον χειμώνα, μια καταγάλανη θάλασσα την άνοιξη, τους δικούς της ρυθμούς και μια δική της ζωή που δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ό,τι παράγεται εκεί έχει τη στάμπα της μοναδικότητας, μια κουλτούρα χειραφετημένη από τα κλισέ, μια επαναστατικότητα που γίνεται δημιουργικότητα. 

Γι’αυτό και το Slow Down Brewing ήρθε και «κούμπωσε» υπέροχα στον Εύδηλο – στο βόρειο λιμάνι του νησιού – το 2019, φέρνοντας μαζί του πάνω από 10 διαφορετικά είδη φρέσκιας, απαστερίωτης μπύρας αλλά και πολύ μεράκι για τον ζύθο. Ήταν φυσικό επακόλουθο κάποια στιγμή να ακολουθήσει κι ένα project που θα μπορούσε αφενός να τις συστήσει λοιπόν στο κοινό – σε περιβάλλον μαγαζιού – αλλά και να μυήσει και να παρουσιάσει τη δουλειά άλλων, νέων ζυθοποιών, οινοποιοιών και μικροπαραγωγών, με στόχο την εκπροσώπηση της κοινότητας ευρύτερα. Έτσι γεννήθηκε το Slow Down Taproom, πριν λίγους μήνες στα Άνω Πετράλωνα. 

«Σε μια πόλη με τόσο έντονο ενδιαφέρον για την craft μπύρα, έχει νόημα η κάθε γειτονιά να έχει το δικό της taproom», μοιράζονται μαζί μας οι εμπνευστές του,η Νάσια Κυριάκου και ο Jonathan Spanos. «Τα μικρά beer bars με κάνουλες όπου η μπύρα σερβίρεται φρέσκια και δροσερή, τα συναντήσαμε αρκετά ζώντας στην Αμερική και παρακολουθώντας την πορεία της craft μπύρας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, θελήσαμε να φέρουμε την ιδέα στη δική μας πόλη και στη δική μας γειτονιά, στα Πετράλωνα». 

Το Slow Down Brewing Taproom βρίσκεται στην οδό Κυδαντίδων, πίσω από τον λόφο Φιλοπάππου. Ωραίος χώρος, με μωσαϊκό κάτω, τζαμαρίες που ανοίγουν το καλοκαίρι για να «κοινωνικοποιούν» ακόμη περισσότερο τη μπάρα με τις βρύσες, στα δεξιά η τοιχογραφία του ζωγράφου Δημήτρη Κορδαλή με το logo του ζυθοποιείου. Από τις κάνουλες ρέουν σταθερά οι δικές τους ομώνυμες μπύρες, μαζί με guest βαρέλια άλλων συναδέλφων μικροζυθοποιών σε συχνή διαδοχή. 

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει την Saison, η οποία είναι και η μόνη που θα βρεις εμφιαλωμένη σε κουτάκι, έχει ήπια ξηρή γεύση, με νότες φρούτων και πιπεριών, την Porter, μια μαύρη μπύρα με 7% αλκοόλ, ελαφριά σε σώμα με νότες καφέ και σοκολάτας, την Amber Ale που έχει τέλειο κεχριμπαρένιο χρώμα, μέτριο σώμα και φρουτώδη, γλυκιά επίγευση, την Pale Ale, μια ανοιχτόχρωμη ξανθιά pale, με ελαφρύ σώμα και νότες από εσπεριδοειδή, την Weisse, μια κλασσική Bavarian Heffeweisen με νότες μπανάνας και την πιο πρόσφατη προσθήκη στην «φαρέτρα» του SlowDown, την IPA.

Όποιος θέλει και το επιθυμεί, μπορεί να προμηθευτεί την μπύρα που θα ταιριάξει στο δικό του brewing όνειρο και για το σπίτι. Στον χώρο υπάρχει σύστημα επαγγελματικής εμφιάλωσης, κατευθείαν από την «πηγή»-κάνουλα, όπου γεμίζονται μπύρες κατά παραγγελία, σε όσες συνταγές δεν υπάρχουν ήδη εμφιαλωμένες. Μιλώντας για εμφιαλωμένες, στα ψυγεία του το SlowDown φιλοξενεί μια μεγάλη και ψαγμένη συλλογή από κουτάκια και μπουκάλια απ´όλη την Ελλάδα, πάντα από τον χώρο της craft μπύρας, ενώ τέλος, οι λάτρεις του κρασιού θα βρουν ετικέτες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και κρασιά φυσικής οινοποίησης από την Ικαρία, την Πάτρα, την Μακεδονία, την Λευκάδα, το Διακοφτό.

Κι αν εκεί που απολαμβάνεις την μπύρα σου, σκιρτήσεις για κάτι συνοδευτικό σε φαγητό, το SlowDown έχει οργώσει τη μικρή παραγωγή σε όλη την Ελλάδα και προσφέρει πεντανόστιμα τυριά κι αλλαντικά μαζί με τις μαρμελάδες και τα chutneys του Συνεταιρισμού Γυναικών Ικαρίας και τις vegan σοκολάτες του Kakau Worship που συνοδεύουν και ιδανικά την Porter μπύρα τους. 

Slow Down Brewing Taproom
Κυδαντιδών 39, Aθήνα
www.slowdownbrewing.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Η Αθήνα σε τροχιά ηθικής διατροφής: Οι καλύτερες vegetarian & vegan γαστρονομικές προτάσεις

Η διαδικασία της θρέψης είναι από τις πιο σημαντικές για τον οργανισμό, αλλά συνήθως επαφίεται λανθασμένα αποκλειστικά στο πεδίο...

Τα αγαπημένα μας pet shops: Τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες για τους πιστούς μας φίλους

Τα τελευταία χρόνια όλοι μας συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο το μεγαλείο της σχέσης μας με τα ζώα, την ανάγκη...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot