spot_img

Παγωμένη απόλαυση: Οι καλύτερες τζελατερίες της Αθήνας

Παλιά από το 1686, ο Σισιλιάνος Francesco Procopio dei Coltelli άνοιξε το πρώτο καφέ στο Παρίσι, το Le Procope. Το μαγαζί του έγινε τόπος συνάντησης πολλών διάσημων διανοούμενων, συμπεριλαμβανομένων των Benjamin Franklin, του Βίκτωρος Ουγκώ και του Ναπολέων. Το Le Procope σύστησε στο Παριζιάνικο κοινό το gelato – την ιταλική εκδοχή του σορμπέ – κι ο  Francesco έγινε γνωστός ως ο «πατέρας του ιταλικού gelato».

To παγωτό ανήκει σε κείνη την ιουράσια περίοδο της διατροφής, όπου όλα ήταν παχυντικά και πάμπλουτα, τότε που κάθε αριστοκράτης έτρωγε 10 διαφορετικά πιάτα σε κάθε γεύμα, στην εποχή μας οι σύγχρονοι Αθηναϊκοί πρεσβευτές του, επιλέγουν τις πρώτες ύλες τους σχολαστικά, προμηθεύονται το γάλα τους από φάρμες, χρησιμοποιούν βιολογικά φρούτα, επώνυμες σοκολάτες και προσφέρουν την πιο απερίγραπτη έκσταση σε κάθε γλείψιμο.

Τόσο διαφορετικό από κάθε άλλο γλυκό, το παγωτό έχει το δικό του ειδικό βάρος, μια πλούσια υφή που διασχίζει αφήνοντας δροσερές διαδρομές στον ουρανίσκο, μια εθιστική ποιότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία, το αρχέγονο καλοκαίρι. Που θα βρεις τα καλύτερα παγωτά στην Αθήνα; Keep reading!

Le Greche: Το ελληνικό gelato που ζηλεύουν οι Ιταλοί gelatieri, τώρα και στην Ακρόπολη

Το αληθινό παγωτό έχει να κάνει πρωτίστως με την πρώτη ύλη: η αλήθεια δεν παρασκευάζεται με σκόνες, ενισχυτικά γεύσης, μαργαρίνες, έτοιμα μίγματα και συντηρητικά. Αναζητά τη ζωντάνια, τη φρεσκάδα, το φρούτο που μόλις ήρθε από τη φύση, την επώνυμη σοκολάτα και την αυθεντική βανίλια, θέλει φρεσκοτριμμένα τα μπισκότα του, φρεσκοψημένο τον ξηρό καρπό και τη μαρέγκα του. Το αληθινό παγωτό λατρεύει το εδώ και τώρα: από την δημιουργικότητα της παραγωγής στην απόλαυση της κατανάλωσης, δεν έχει σαβουάρ βιβρ, μόνο παθιασμένες μπουκιές, εκεί που σιγολιώνει πάνω στο χωνάκι. Και το αληθινό παγωτό στην Αθήνα, έχει όνομα Le Greche, με φρεσκότατα προϊόντα...

Zillion’s: Κάτι δροσερά σπουδαίο συμβαίνει στην Αρχιμήδους στο Παγκράτι

Η gelateria που ερωτεύτηκαν παράφορα τα βόρεια προάστια και πιο συγκεκριμένα το ανήσυχο, ψαγμένο, στυλάτο και «μέσα στα πράγματα» κομμάτι τους, τα τελευταία 16 χρόνια δημιουργεί «σχολή» με το ασυνήθιστα εξαιρετικό παγωτό της, την ιταλική τεχνογνωσία, το ελληνικό μεράκι και την εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη. Πρόκειται για τον απόλυτο ναό του παγωτού κι αυτό γιατί έχει αναγάγει την παρασκευή του σε μυστικιστική σχεδόν ιεροτελεστία.  Στο κατάφυτο αίθριο στην Κηφισιά, με άπλετο χώρο για να το επισκεφθείς στη βόλτα, ανάμεσα στα ψώνια, στο διάλειμμά σου, το Zillion's είναι ορόσημο για τους λάτρεις του artigianale παγωτού, των γευστικών snacks, του καλού καφέ....

Maraboo: Παγωτό αγνό και φυσικό, με νου και πολλή φαντασία!

Η στιγμή που θα φας αληθινό παγωτό, αυτό που φτιάχνεται από την αρχή, με φρέσκο γάλα, φρέσκα φρούτα, ποιοτικές πρώτες ύλες και μεράκι, είναι χωρίς επιστροφή: Θα σου δώσει την χαρά του διαφορετικού, του one of a kind, θα γίνει η συνειδητοποίηση ότι στο αγνό - αυτό χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές και σκόνες - η απόλαυση έχει άλλο πρόσημο.  Αυτές τις αξίες υπηρετεί το Maraboo στο Παγκράτι. Κάθε μέρα φτιάχνει λίγες και καλές συνταγές, τα παγωτά του δεν θα τα δεις ποτέ εκτεθειμένα, αφού προστατεύονται σαν πολύτιμα κοσμήματα από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και το φως, μέσα σε μεταλλικά pozzetti. Τα...

Iter del gusto: Νέο στέκι, νέες γεύσεις για το αγαπημένο gelato brand, στην Αργυρούπολη

Περισσότερο, ίσως κι από οποιοδήποτε άλλο γλυκό, το παγωτό είναι η πιο αναζωογονητική απόλαυση. Καμιά άλλη αμαρτωλή ηδονή δεν συγκεντρώνει τόσες δυνατές συγκινήσεις σε μια μπουκιά: η δροσιά, το γάλα, το φρέσκο φρούτο, οι ξηροί καρποί, το μπισκότο, όλα όσα αγάπησε η λαχτάρα του ανθρώπου σε μια λέξη, υφές κρεμώδεις, υφές που αντιστέκονται, που λιώνουν, που ξετρελαίνουν.  Το νεοαφιχθέν Iter del gusto στη Μαρίνου Γερουλάνου στην Αργυρούπολη, την τέχνη του παγωτού την έχει κατακτήσει. Και την τιμά. Μας πρωτοσυστήθηκε στην Χώρα της Κύθνου το 2014, όπου και έκανε θραύση σαγηνεύοντας ξένο κι ελληνικό κοινό με τις βάφλες, τις πληθωρικές του...

Oggi Athens: Αξεπέραστο, artigianale παγωτό στην Βουλής

Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να πούμε με αυτοπεποίθηση πως τρώμε το καλύτερο παγωτό στην ιστορία των παγωτών, κι όλο αυτό χάρη σε ανθρώπους που το σπούδασαν, μυήθηκαν στα μυστικά του και διακονούν σε αυτό καθημερινά, για να μας το προσφέρουν στην ιδανική του εκδοχή. Ένα από αυτά τα λαμπρά παραδείγματα είναι το Oggi στην Βουλής. Ολόδροσο σαν μαστιχωτό scoop και ζεστό σαν αγκαλιά, το Oggi δεν είναι άλλο ένα παγωτατζίδικο όπως το έχεις καταγεγραμμένο στο συνειδητό ή ασυνείδητό σου. Η ιστορία του είναι γεμάτη από ευτυχείς συμπτώσεις, συγχρονικότητα και μεράκι: Ο Χριστόφορος, ο Νίκος και η Αιμιλία διδάχτηκαν το παγωτό...

Solo Gelato: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην «χώρα» του χειροποίητου, artigianale παγωτού

Είναι βασανιστικό κι αξιοθαύμαστο να βλέπεις ν΄αναδεύουν ξανά και ξανά το παγωτό πριν το σερβίρουν πάνω σ’ ένα τραγανό χωνάκι στο Solo Gelato. Βασανιστικό γιατί ανυπομονείς να το δοκιμάσεις κι αξιοθαύμαστο γιατί αντιλαμβάνεσαι την προσοχή που δίνεται στο άψογο τελικό αποτέλεσμα που θα σου σερβιριστεί. Η ανάδευση έχει στόχο να απομακρύνει τον αέρα ώστε το παγωτό να έχει τέλεια υφή την ώρα που θα το απολαύσεις. Ε λοιπόν αυτή η φροντίδα δεν είναι καθόλου τυχαία, το Solo Gelato έχει γράψει τη δική του ιστορία στο κεφάλαιο παγωτό, ξεκινώντας τη δραστηριότητα του από τη δεκαετία του ’30 αρχικά ως γαλακτοζαχαροπωλείο στο...

Kayak: 30 χρόνια ελληνικότητας & ποιότητας στο παγωτό

Η εταιρία παγωτού της υψηλής δημιουργικότητας, τα τελευταία 30 χρόνια δημιουργεί τάσεις, με ελληνικότητα και φαντασία. Από το ξεκίνημά της υπηρετεί έναν σκοπό: να αλλάξει μια για πάντα την αντίληψη που έχουμε για το παγωτό δημιουργώντας τις πιο καινοτόμες, ανατρεπτικές και gourmet γεύσεις μέσα από αναπάντεχους γαστρονομικούς συνδυασμούς και τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες. Φέτος, αλλάζει την εταιρική της ταυτότητα, επανασχεδιάζει την οπτική της επικοινωνία, δηλώνει το σύγχρονο παρόν της μ' ένα όμορφο rebranding. Η γλυκιά της κοσμοθεωρία παραμένει ίδια - αγνές πρώτες ύλες, 100% Ελληνικό φρέσκο γάλα, πραγματικά φρούτα, αληθινοί ξηροί καρποί, οι καλύτερες σοκολάτες. Την αλλαγή τη γεύεσαι...

Στα Zuccherino μαθαίνουμε τι σημαίνει αυθεντικό, χειροποίητο gelato!

Η αναζήτηση του τέλειου παγωτού στην Αθήνα, έχει τελικό προορισμό κι αυτός είναι στα ζαχαροπλαστεία Zuccherino. Εδώ το παγωτό δεν είναι μόνο τέχνη αλλά πραγματική αγάπη. Παρασκευάζεται καθημερινά στα εργαστήρια των καταστημάτων, χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και περιττές θερμίδες. Όλες οι γεύσεις είναι φτιαγμένες αποκλειστικά με ελληνικό φρέσκο γάλα και πρώτες ύλες άριστης ποιότητας που διαλέγονται καθημερινά και σχολαστικά, ενώ στα δροσιστικά sorbetto χρησιμοποιούνται μόνο φρέσκα φρούτα εποχής. Με εμπειρία ετών, γνώση και φαντασία, δημιουργούν ανελλιπώς νέες προτάσεις και γευστικές επιλογές που ενθουσιάζουν: Πλούσια καραμελωμένη σοκολάτα γάλακτος με αλμυρή καραμέλα, καθηλωτικό φιστίκι από 100% original sicilian pistacchio, διαχρονικό καϊμάκι, Death by...

Mucca: Μια αγελαδίτσα όλο απόλαυση!

Αν η Αθήνα ήταν γλυκό θα ήταν σίγουρα παγωτό, αφού σε αυτή τη πόλη η λιακάδα και ο ήλιος είναι μια σχεδόν αέναη ευλογία και οι Αθηναίοι συνεχώς αναζητούμε τη δροσιά του στο στόμα μας. Το καλό παγωτό στην πόλη έχει λοιπόν όνομα: λέγεται Mucca, που σημαίνει αγελάδα στα ιταλικά και φτιάχνεται με το πιο αγνό γάλα, τα πιο φρέσκα φρούτα, τις πιο λαχταριστές συνταγές.  Πρόκειται για artigianale παγωτό με μια εξαιρετική υφή, γεύση και πήξη που οδηγεί απευθείας στην απόλαυση, μια ιστορία που ξεκίνησε το 2010 σε συνεργασία με τον χαρισματικό chef patissier Vincenzo Zani, ο οποίος ερχόμενος από...

Plan(e)t Ice Cream: Αν αγαπάς τον πλανήτη όσο και το παγωτό σου, αυτή είναι η «συντεταγμένη» σου

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη vegan – vegeterian οπτική, ένα νέο μονοπάτι ανοίγει και η διατροφή αποκτά μια πιο ηθική διάσταση. Ο τρόπος που επιλέγουμε τις τροφές μας πλέον μπαίνει σε μια ολιστική τροχιά, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση. Αφού η Plan(e)t Foods του Γρηγόρη Μπογράκου μας μύησε στο πρώτο ελληνικό 100% plant based παγωτό σε επιλεγμένα ράφια της λιανικής πώλησης πριν 2 χρόνια, το επόμενο βήμα ήρθε μέσα από ένα planet-friendly, inclusive και γεμάτο νόστιμες προτάσεις κατάστημα στο Μοναστηράκι, το Plan(e)t Ice Cream. Το παγωτό στο Plan(e)t Ice Cream δεν...

Gioelia Cremeria Italiana: Τεχνογνωσία μισού αιώνα και ιταλική εσάνς στο παγωτό

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο το καταναλωτικό κοινό αναζητά το αυθεντικό gelato, αυτό που φτιάχνεται με παραδοσιακές ιταλικές μεθόδους οι οποίες πάνω από όλα απαιτούν ύψιστη ποιότητα πρώτων υλών, άρτια τεχνική και καθημερινή παραγωγή. Ένα λαμπρό παράδειγμα των ανωτέρω είναι η πρόσφατη αθηναϊκή άφιξη, η Gioelia Cremeria Italiana. Το ιστορικό brand, με 50 χρόνια ιστορίας και έδρα την Πάρμα, συστήθηκε στους Έλληνες πέρυσι τον Ιούνιο, εγκαινιάζοντας το 45ο κατάστημα της αλυσίδας στο Χαλάνδρι. Από τότε γίνεται το αδιαχώρητο από λάτρεις του αυθεντικού gelato, το οποίο αναδεικνύεται από την τεχνογνωσία στην διαχείρηση ιταλικών πρώτων υλών όπως τα φιστίκια από το...

Άραξος: Παγωτό και γαλακτοκομικά προϊόντα φτιαγμένα με την τεχνογνωσία του σήμερα και την ποιότητα της παράδοσης

Η γαλακτοκομία είναι μια τέχνη τόσο παλιά όσο ο χρόνος. Ακούγεται κλισέ αλλά έτσι είναι: η μαγική στιγμή που τρώμε ένα ωραίο ρυζόγαλο, ένα ολόφρεσκο γιαούρτι, μια κρέμα σοκολάτα ή ένα παγωτό είναι μια στιγμή ιερή και καθόλου δεδομένη. Είναι μια γιορτή του κύκλου της ζωής - του αρμέγματος, της αριστοτεχνικής επεξεργασίας του γάλατος, της μετουσίωσής του σε τόσες νοστιμιές. Η οικογένεια Πετρόπουλου, αυτό το γνωρίζει καλά. Και το τιμά, με μια ιστορία που ξεκινά από το μακρινό 1987. Η Άραξος ξεκίνησε με την ίδρυση τυροκομείου στην Πάτρα από τον πατέρα του τωρινού ιδιοκτήτη - Νίκου Πετρόπουλου - ο οποίος...

Τα Παγωτά Λαζός μας κάνουν να γνωρίσουμε το παγωτό από την αρχή

Η Αθήνα του 1966 ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Οι κύριοι φορούσαν κοστούμι και γραβάτα για να πάνε στον φούρνο για ψωμί, οι κυρίες ψώνιζαν παγωτό από το καροτσάκι του Γιώργου Σερεφίδη, τα βράδια οι βεράντες των ρετιρέ, με τα φερ-φορζέ σαλονάκια στέναζαν από το κουμ-καν. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, η ποιότητα, η απόλαυση, η δροσερή νοστιμιά της παράδοσης παραμένει όμως ακόμα ζωντανή στην όμορφη γειτονιά της Λυκόβρυσης. Ο γιος του Κυριάκος, έχοντας μεγαλώσει από μικρός μέσα στα εργαστήρια, δεν είχε καμμία δεύτερη σκέψη στο να τον ακολουθήσει. Μαζί, με όραμα την παραγωγή του καλύτερου ποιοτικά και γευστικά...

Εργαστήρι Παγωτού: Παράδοση στην απόλαυση από το 1967

Η Σταυρούλα Παρίση έζησε το όνειρο κάθε λάτρη του παγωτού, αφού μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στα παγωτά. Τα διδάχτηκε από τους γονείς της, Βασίλη και Σοφία, οι οποίοι ήταν αυτοδίδακτοι, έχτισαν το 1967 κάτι ολοκληρωτικά δικό τους, έστησαν αναλογίες που δε θα βρεις σε κανένα συνταγολόγιο, πειραματίστηκαν, δοκίμασαν, γεύτηκαν κι έφτιαξαν το τέλειο, το οποίο η Σταυρούλα συνεχίζει μέχρι σήμερα.  Το παγωτό στο Εργαστήρι Παγωτού στις αρχές της οδού Μπουμπουλίνας στη Δάφνη, έχει το δικό του ειδικό βάρος, μια πλούσια υφή που διασχίζει αφήνοντας απολαυστικές διαδρομές στον ουρανίσκο, μια εθιστική βανιλένια κρέμα που μυρίζει φρεσκάδα. Η παραγωγή μικρή, με τις ίδιες...

Orange Gelato: Η πεμπουσία της γλυκιάς απόλαυσης!

Έκρηξη γεύσης. Αυτή είναι η εντύπωση που αφήνουν τα παγωτά του Orange Gelato με την πρώτη μπουκιά. Δροσερά, απολαυστικά, γαλατένια και φρουτένια, φτιάχνονται από την αρχή με ποιοτικές πρώτες ύλες, φρέσκα φρούτα, φρέσκο γάλα ΕΒΟΛ, είναι της σχολής που δεν διαπραγματεύεται επουδενί την ποιότητα.  Το Orange Gelato άνοιξε τις πόρτες του το Μάρτιο του 2010 κι είναι η γλυκιά συνέχεια μιας οικογενειακής παράδοσης που ξεκινάει το 1982 με την ομώνυμη - και αγαπημένη - patisserie στη Γλυφάδα. Εδώ θα σετάρεις το παγωτό σου με τραγανές βάφλες, θα το βάλεις πάνω σε pancakes, θα το απολαύσεις σε τραγανά, χειροποίητα χωνάκια. Οι...

Ζαχαροπλαστείο Συντριβάνι: Μια γλυκιά ιστορία από το 1984

Δεν έχει κάθε γειτονιά στην Αθήνα το δικό της «Συντριβάνι». Εμείς στη Νέα Φιλαδέλφεια το έχουμε πάνω στην περαντζάδα της Ειρήνης, καίρια στο πιο ζηλευτό κομμάτι της, στην καρδιά της κοσμοσυρροής, στα πόδια της πιο όμορφης πολυκατοικίας της οδού. Ένα ζαχαροπλαστείο βγαλμένο από τη στόφα της απόλαυσης, δίπλα μας σε κάθε ζαχαρένια ανάγκη. Το Συντριβάνι είναι ανοιχτό όλη μέρα για τον γλυκατζή, αυτόν που κάνει διάλειμμα από τη δουλειά του, αυτόν που πριν την επίσκεψη πάει να προμηθευτεί ένα κέρασμα, κυρίως, όμως, είναι μνήμη, είναι η ιστορία όλων μας, του μπαμπά, της μαμάς, η δική μου, εσχάτως και του γιού...

Il Peccato: Χειροποίητο, υπέροχο παγωτό στην παραλία Αρτέμιδος

Από το ιταλικό όνομά της, που σημαίνει «αμαρτία», δημιουργήθηκε αυτή η γλυκιά αμαρτία στις παρυφές της παραλίας Αρτέμιδος, με έμφαση στο προϊόν μικρής παραγωγής, που φτιάχνεται με πάθος, μεράκι και αγνά υλικά. Κι αν απορείς γιατί να κάνεις το ταξίδι στη Λούτσα για ένα χωνάκι παγωτό, η απάντηση βρίσκεται στη γεύση: εδώ κάθε συνταγή έχει τη στάμπα της ποιότητας, μιλάμε για γνήσιο gelato με πλούσια γεύση, χαμηλά λιπαρά, αέρινη υφή και φρεσκάδα που θα σε κάνουν να ριγήσεις.  Με φόντο τον θαλάσσιο ορίζοντα, η ομάδα του Il Peccato προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της με αυστηρές προδιαγραφές, από γεύσεις θα ξεχωρίσετε...

Γαλακτοπωλείο Μπακογιάννης: Παράδοση, μια διαχρονική αξία

Το ρυζόγαλο, η κρέμα, το παγωτό βανίλια είναι απλούστατα γλυκάκια: γάλα, βανίλια, τελεία. Γι’αυτό είναι και τόσο δύσκολα, όπως όλα τα όμορφα πράγματα σ’αυτή τη γη. Βελούδινη υφή -που σημαίνει φρεσκάδα και μαστοριά, άρωμα από αληθινό γάλα, κρέμα με τη σωστή υφή. Για να το πετύχεις αυτό, απλά δοκίμασε να το επιχειρήσεις σπίτι σου κι αν τα καταφέρεις να μου στείλεις το τηλέφωνό σου. Η βελούδινη κρέμα θέλει τη σωστή συνταγή, θέλει χρόνια θητεία πάνω από τη κατσαρόλα, καθώς είναι από κείνα τα πράγματα που μαθαίνονται με το μάτι, με την πείρα και τη διαίσθηση και αδύνατον να τα...

Ζαχαροπλαστείο «Χαρά»: Η ανυπέρβλητη γευστική αλήθεια της παράδοσης

Μια κινέζικη παροιμία λέει πως για να ατενίσεις πρώτα το μέλλον πρέπει να στραφείς στο παρελθόν. Στις αξίες, την ιστορία, την παράδοση, τα στοιχεία που λειτουργούν σαν συνεκτικός κρίκος της ύπαρξής μας, ό,τι μας δένει, ό,τι μας προσφέρει χαρά. Ε λοιπόν η Χαρά στην Πατησίων είναι το παρελθόν και το μέλλον μαζί, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. Γιατί έχει χρωματίσει με γλυκιά απόλαυση κάθε σημαντική στιγμή μας και γιατί στέκεται ακόμα περήφανη, μακριά από περιστασιακές μόδες και «πυροτεχνήματα», με τη δική της αλήθεια: αυτή των πάππου-προς-πάππου συνταγών, της καλής πρώτης ύλης, των γεύσεων που φέρνουν μνήμες από τη φοντανιέρα...

keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,