Περνώντας έξω από το μαγαζί με την χαρακτηριστική κυριλλική επιγραφή, τις ορθάνοιχτες τζαμαρίες και τη welcoming αύρα, θα αισθανθείς ότι βρίσκεσαι στη γειτονική Σερβία, με τα εμπνευσμένα κουτούκια των μεσοπολεμικών κτισμάτων, των οποίων οι ατέλειες δεν κρύβονται αλλά “αγκαλιάζονται” σαν τις πληγές ενός βετεράνου. Διόλου τυχαίος συνειρμός, αφού ο Γιώργος Γκάτσος, δημιουργός της μοναδικής “Φάμπρικας του Ευφρόσυνου”, σπούδασε θεολογία στο Βελιγράδι (εξού και ο προστάτης των μαγείρων στο όνομα του μαγαζιού), και αναβίωσε αυτή την ανεπιτήδευτη ομορφιά στο μαγαζί του. Μαθήτευσε όμως και στο Άγιο Όρος, επισκεπτόμενος τον πνευματικό του, με το διακόνημά του να είναι η μαγειρική. Η θεία αυτή διάσταση στη γαστρονομία, με την απλότητα των υλικών και την ανάδειξη των φυσικών γεύσεων, σφυριλατήθηκε στο DNA του από μικρή ηλικία λόγω οικογένειας (ο πατέρας του ήταν ψαράς και… εφευρηματικός μάγειρας αφού η παραμονή στο καϊκι για μέρες μ’ένα κρεμμύδι και δύο πατάτες προέτασσαν μαεστρία και μεράκι στο μαγείρεμα καταμεσής της θάλασσας). Η μαγειρική παραμένει γι’αυτόν δημιουργική διέξοδος, πάθος και διαρκής… αναζήτηση και είναι χαρακτηριστική η δημιουργία γεύσεων με ψυχή, βάθος και ακρίβεια.
.
.
Στα πιάτα της Φάμπρικας, φιλοξενούνται 50 μικροί παραγωγοί απ’όλη την Ελλάδα, η επιλογή των οποίων έγινε με υψηλά κριτήρια και φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια. Το μαγαζί έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των απανταχού foodies για την ποιότητα του κρέατος που σερβίρει, για το συκώτι στη σχάρα, την χοιρινή μπριζόλα καπνισμένη σε κέδρο και το μπιφτέκι με κιμά από νεαρό μόσχο – η κουζίνα της τηρεί ωστόσο τις κατά περιόδους νηστείες και διαλέγει πολύ προσεκτικά τα ψάρια της έτσι ώστε η σκορπίνα να σερβίρεται αχνιστή και η σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι της. Κάποια πιάτα έχουν σεφραδίτικη (εβραϊκή) καταγωγή, “κληρονομιά” του Γιώργου από τη Θεσσαλονίκη, με το αρνί, να μαγειρεύεται με τη χρήση αγνών μυρωδικών και υλικών, που το απογυμνώνουν από τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, προσφέροντας ένα πεντανόστιμο κρέας τρυφερό σα λουκούμι. Το σταθερό μενού ανατρέπεται συχνά ανάλογα με τα υλικά που θα συναντήσει ο Γιώργος στην αγορά, με one-off προτάσεις που βρίσκουν ενθουσιασμένους αποδέκτες στους πελάτες του.
Στην open kitchen του, πρωταγωνιστούν τα καθαρά υλικά, οι “ακαμουφλάριστες” γεύσεις, οι ρίζες στην παράδοση. Ελιές από τη Σπάρτη, ζυμαρικά αργής ωρίμανσης και chutney πιπεριάς από το Κτήμα Ναουμίδη, ντάκος Ηρακλείου με χαρουπάλευρο, γυλωμένη μανούρα από τη Σίφνο, καβουρμάς από τον Ίμερο Κομοτηνής, και πολλά άλλα προϊόντα συνθέτουν μια γαστρονομική βεντάλια με γεωγραφικές “πινέζες” σε όλη την Ελλάδα.
.
Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου είναι ένα deli restaurant τολμηρό και ιδιοσυγκρασιακό, με σωστές δόσεις νοσταλγίας, ένα μαγαζί χειροποίητο: πολλά από τα σίδερα που υπήρχαν στο χώρο από προηγούμενη χρήση του π.χ. ανακυκλώθηκαν από τον Γιώργο Γκάτσο και τέσσερις Σέρβους κολλητούς του, ένας εκ των οποίων, ο κουρέας Γκόραν, είχε και τη βασική διακοσμητική επιμέλεια. Η γιγάντια φωτογραφία του τελευταίου σε κοιτάζει διεισδυτικά με το που μπαίνεις και στο ταβάνι βρίσκονται χαραγμένα σύμβολα της φιλίας τους πάνω σε λαμαρίνα, ενώ στον άλλο τοίχο φιγουράρει η φωτογραφία του τελευταίου Σέρβου ακροβάτη του γύρου του θανάτου.
Το κρασί, πάλι, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, με άκρως αξιόλογες ετικέτες που θα ικανοποιήσουν κάθε οινική σας προτίμηση. Την λίστα επιμελείται η Αθηνά Τσώλη, οινολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Περιλαμβάνει επιλογές της μικρής αλλά θαυματουργής ελληνικής οινοπαραγωγής, σε εξαιρετικές τιμές. Ειδικά οι προτάσεις που προέρχονται από αμπελοτόπια που επιβλέπει και δημιουργεί η ίδια και θα τις βρείτε με την ετικέτα ATHIΝA.
.
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Αναστασίου Ζίννη 34 & Ανδρούτσου 27, Κουκάκι, τηλ. 2109246354
.
.