Ο μεζές πάει πακέτο με την ελληνική ιδιοσυγκρασία της παρέας, είναι η ποικιλία της γαστρονομίας σ’ ένα τραπέζι με χρώματα, υφές, ιδέες και νοστιμιές. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Διονύσης Τσουγλάνης, δύο νέοι Αμοργιανοί με εμπειρία ετών στην εστίαση, «σκαλίζουν» με αυτοπεποίθηση τη γεύση κάθε σεζόν, και κάθε σεζόν κάνουν χαμό με τις προτάσεις τους, οι οποίες αξιοποιούν ωραίες τεχνικές και Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και μόνο απλοί μεζέδες δε μπορούν να χαρακτηριστούν.
Έλα όμως που έτσι βιώνεις καλύτερα τα γευστικά οφέλη του Τρανζιστορακίου. Στη μέση. Όταν για παράδειγμα μιξάρεις στο τραπέζι μια πατζαροσαλάτα με κατίκι Δομοκού, ψημένη αμυγδαλόψιχα και dressing μπαλσάμικου με αλμυρό cheesecake με παξιμάδι χαρουπιού και τυροκαυτερή από ξινομυζήθρα και πιπεριές, μαζί με ταλιάτα συκωτιού και υπέροχα χυλωμένο τραχανότο μανιταριών. Οι στηλοβάτες ιδιοκτήτες του έχουν αυτονομηθεί καιρό από τα κλισέ, εδώ κυριαρχεί η φαντασία, η διάθεση για το νέο – όχι χάριν εντυπωσιασμού – αλλά από πηγαία ανάγκη, σαν οξυγόνο.
Περνώντας την απόλυτα ζεν ανοιχτή κουζίνα του, θα δεις ότι κάθε πιάτο στήνεται στην πιο απόλυτη διαφάνεια, σαν γυμνή αλήθεια, σε απόσταση χιλιοστών από το βλέμμα σου. Η μπάρα μοσχοβολάει μικροπαραγωγό και ολόφρεσκα υλικά, η μύτη δε ξεγελάει. Κι έπειτα έξω, σε περιμένει το πλακόστρωτο στενάκι, αναρριχητικά φυτά, μυρωδάτα, η τέλεια απάνεμη περατζάδα.
Και φέτος, το Τρανζιστοράκι μας ταξιδεύει. Στη θάλασσα, στον κάμπο, με αέρινη πέστροφα με μους ταραμά, χοιρινά μπριζολάκια με πιπεριές και θυμάρι, βιολογική φάβα με κάπαρη. Μια γιορτή της μαγειρικής, κοινωνικοποίηση, χαλάρωση, απόλαυση, τέλος. Για τον πιο γλυκό επίλογο, «κράτα χώρο» για το κέρασμα μους λεμονιού με μπισκότο ή τις χειροποίητες, ολόφρεσκες vegan τάρτες, είναι μια αποκάλυψη!
Τρανζιστοράκι
Χώρα, Αμοργός, τηλ. 6988820049
www.tranzistoraki-amorgos.gr | Facebook | Instagram