Η παρμεζάνα ή αλλιώς Parmigiano Reggiano είναι ιδιαίτερα αγαπητή, όχι μόνο μεταξύ των φανατικών του τυριού, αλλά και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Θεωρείται συστατικό που απογειώνει εξαιρετικά δημοφιλή πιάτα, όπως μακαρονάδες, πίτσες, ακόμα και το γιουβέτσι. Η ιστορική της σημασία και ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής της αυθεντικής παρμεζάνας την έχουν καταστήσει τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι δεν μπορεί να φέρει το όνομα χωρίς να ακολουθήσει αυστηρή διαδικασία παραγωγής.
Ωστόσο, τελευταία, η παρμεζάνα έχει βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων πολλών χρηστών των social media, όχι για τη γεύση, αλλά για ένα χαρακτηριστικό της. Τι εννοούμε; Το ότι η παρμεζάνα – σε αντίθεση με πολλά τυριά-όχι μόνο δεν είναι vegan, αλλά περιέχει και ένα συστατικό που προκαλεί ρίγη…
Παραδοσιακά, η παρμεζάνα παράγεται από 3 υλικά: γάλα, αλάτι και πυτιά. Ωστόσο, πολύς κόσμος δε γνωρίζει ότι η πυτιά παράγεται από ένζυμα που βρίσκονται στο στομάχι μικρών μοσχαριών. Δηλαδή η ζωϊκή πυτιά είναι σε μεγάλο βαθμό ένα υποπροϊόν από νεαρά ζώα. Ο τύπος πυτιάς που προέρχεται από ζώα αποτελείται κυρίως από ένα ένζυμο πήξης που ονομάζεται χυμοσίνη. Η χυμοσίνη που υπάρχει φυσικά στο τέταρτο στομάχι ενός απογαλακτισμένου μοσχαριού, κατσικιού ή αρνιού, ουσιαστικά μετατρέπει το γάλα σε μαλακό τυρί στο στομάχι αυτών των νεαρών ζώων, έτσι ώστε η πέψη να γίνεται πιο αργά και να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι οι τυροκόμοι χρησιμοποιούν την πηκτική ιδιότητα της χυμοσίνης όπως ακριβώς κάνει η Μητέρα Φύση—για να δημιουργήσουν τυρόπηγμα… Και οι φιλόζωοι αναρωτιόνται, πόσα μωρά ζώα σκοτώνονται για να πάρουν την πυτιά τους και για πόσο τυρί;
Σύμφωνα με την ομάδα για την καλή διαβίωση των ζώων PETA , πολλές μάρκες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν πλέον πυτιά λαχανικών, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τους «σοκαρισμένους» χρήστες του Twitter να εκφράσουν την έκπληξη ή και την οργή τους για το γεγονός αυτό.
Κάποιοι πιο σοκαρισμένοι σχολίασαν πως «θα γίνουν πλήρως vegan» μετά την αποκάλυψη, ενώ άλλοι πιο ψύχραιμοι ανέφεραν χαρακτηριστικά πως πολλά εργαστήρια πλέον χρησιμοποιούν απομονωμένα τα βακτήρια για τα τυριά και πως ελάχιστα μοσχαράκια θανατώνονται σε σύγκριση με παλαιότερα για να απολαύσει κάποιος την παρμεζάνα του.
Πηγή: cibum.gr