spot_img

Κεμπαπτζίδικον Το Γνήσιον: Το απόλυτο διαβατήριο στη γαστρονομία της Ανατολίας

Η Ανατολή πάντα είχε τη νοστιμιά στο πολυπολιτισμικό κύτταρο, με τα βαθυκόκκινα μπαχαρικά της και τις εκρηκτικές συνταγές της, ήξερε να τρώει, ήταν καλοφαγού κι οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες αυτή την γαστρονομική παράδοση τη φέρανε εδώ μαζί με τις βαλίτσες της προσφυγιάς το 1922, κατακτώντας την καρδιά μας με το πιο αντιπροσωπευτικό της έδεσμα, το κεμπάπ.

Το κεμπάπ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν έχει τόσα υλικά όσα τα μπιφτέκια ή οι κεφτέδες και ξεχωρίζει γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, για την ατόφια γεύση του καλοζυμωμένου, «απλού» του κιμά. Κι αν υπάρχει κάποιος που να το πρεσβεύει στην πόλη στην καλύτερη εκδοχή του, αυτό είναι το «Γνήσιον». Στα μαγαζιά του στη Βούλα και την Καισαριανή, η παράδοση του κεμπάπ αναζωπυρώνεται με μεράκι στο ψήσιμο και αγνές πρώτες ύλες, κάθε μπουκιά είναι κι ένας αναστεναγμός ευχαρίστησης, κάθε πρόταση του μενού και μια αποκάλυψη.

Η νέα εποχή του κεμπάπ έχει αφετηρία τον σεβασμό στην ιστορία του, τις χειροποίητες παρασκευές αλλά και τη δυναμική του κάρβουνου, που προικίζει κάθε ψήσιμο με ανυπέρβλητα αρώματα. Στο Κασερλί κεμπάπ για παράδειγμα, τα κομμάτια από κασέρι λιώνουν στωικά στο στόμα, το Αδάνα, με την καυτερή πιπεριά του και τον συνδυασμό αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά είναι ένα ποίημα – μη το φοβηθείς – το Σις και το Ισκεντέρ εξίσου μοναδικά, όπως και το Γιαουρτλού, περιχυμένο με την γνωστή κόκκινη σάλτσα του και τη σως γιαουρτιού, είναι όνειρο. Σπουδή στο κεμπάπ που ανταμείβει!

Τι άλλο καλό θα γευτείς εδώ; Τα άπαντα της Σμύρνης, διαλεχτό παστουρμά, σουτζούκι και παστουρμαλί με χειροποίητο φύλλο κρούστας, θα φας όμως και ντολμαδάκια γιαλαντζί, καπνιστή, βελούδινη μελιτζανοσαλάτα, φαλάφελ, τον ντοματοκεφτέ όπως δεν τον έχεις ξαναφάει. Συκωτάκια λαδορίγανη ή καβουρμά στο χάλκινο μπακίρι, τα πιο πεντανόστιμα αυγά μάτια με πατάτες και σουτζούκι. Την αποθέωση της πίτας, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα με επιλογές όπως Σουτζούκ Λουκούμ με φέτα, μοσχαράκι γάλακτος, καλαμάκια κοτόπουλου και χοιρινού.

Κι όλα αυτά στις πιο ζεστές σάλες, όπου ο νους ταξιδεύει κι η απόλαυση οξύνεται, φέρνοντας στο νου εικόνες από παζάρια της Μικράς Ασίας, μνήμη κι ιστορία, σε ένα αστείρευτο ροβανιέμι γεύσης, καλής εξυπηρέτησης κι ακόμα καλύτερων τιμών. 

Κεμπαπτζίδικον Το Γνήσιον
Βασιλέως Παύλου 82, Βούλα, τηλ. 2108951131
Υμηττού 50, Καισαριανή, τηλ. 2107227022
www.kbb1922.com | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Βριλήσσια – Μελίσσια: Ανερχόμενα και συναρπαστικά

Αν η Πεντέλη είχε θάλασσα, τότε το παραλιακό της μέτωπο θα ήταν τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια. Οι δυο...

Η Κρήτη στην Αθήνα: Το γαστρονομικό ταξίδι που οφείλεις στον εαυτό σου

φωτογραφία εξωφύλλου Αντωνία Κάτη Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε γειτονιά της πόλης, με ένα άρωμα πατρίδας...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot