Η ελληνική χαρά συγκεντρώνει όλα τα πιρούνια στο ίδιο πιάτο, θέλει χρώμα, την πληθωρικότητα που νικά τις σκοτούρες της ζωής, όσο κρατά ακόμη ένα καραφάκι ρακί, φέρε κι ένα πιάτο τηγανητές πατάτες. Αυτή την αποστολή υπηρετεί με ευθύνη και εγκάρδια φιλοξενία το νεανικό μεζεδοπωλείο της Νικολάου Τρυπιά, και όπως και να το πεις – μπαϊράκι ή μπαϊρακί – η ουσία είναι μία: εδώ δεν θα τσιμπολογήσεις απλά, θα φας την ουσία της Ελλάδας, όλη!
Άνοιξε το 2013, και η αλήθεια είναι πως κρατάει τα σκήπτρα του μεζέ όλα αυτά τα χρόνια αδιάλειπτα, με ευφάνταστες συνταγές και πολλά προϊόντα από μικροπαραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας μας. Πουθενά αλλού δεν πρόκειται να φας για παράδειγμα το ζυμωτό τηγανόψωμο Κύμης που προσφέρει, το οποίο θριαμβεύει στην απλότητα της τριμμένης φέτας, της ντομάτας και της ελιάς, όπως την απολάμβανε από τα βάθη των αιώνων ο Κρητικός στο κολατσιό του.
Έτσι το μενού στο Byρακί χωράει τον αγρό και τον συνεταιρισμό, το ψητό και το μαγειρεμένο, τα μαμαδίστικα μοσχαρίσια μπιφτέκια, το ζουμερό λουκάνικο Τρικάλων με πράσσο και σάλτσα λεμονιού, το απερίγραπτο χοιρινό κότσι με την ωραία πετσούλα. Όλα όσα λαχτάρησε η πείνα του ανθρώπου και η διάθεση της παρέας – «έλα να πάρουμε άλλο ένα».
Το Byρακί, φροντίζει και την ποικιλία του αλκοόλ, φιλοξενεί τα ούζα και τα τσίπουρα της μικρής, ποιοτικής παραγωγής, όπως άλλωστε και τα προϊόντα της. Εδώ ο μεζές προσαρμόζεται σε μια νέα εποχή, που ρωτά, πρωτίστως για την ποιότητα και απαντά με ένα ηχηρό «ναι». Κι όλα αυτά σε ένα κουκλίστικο περιβάλλον, όπου η μοντέρνα αισθητική κυριαρχεί κι αφήνει πίσω της τα πολυφορεμένα και τετριμμένα.
Byρακί
Νικ. Τρυπιά 39-41 Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102525259
Facebook | Instagram