spot_img

Καρύτση: Μια πλατεία, χίλιες προτάσεις

Η μεγάλη επιστροφή στην αθηναϊκή διασκέδαση

Μια ποδαλιά από την πλατεία Κλαυθμώνος, στρίβοντας δεξιά στην οδό Χρήστου Λαδά, συναντάμε την εκκλησία-ορόσημο του Αγίου Γεώργιου Καρύτση (ή Καρύκη) και την ομώνυμη πλατεία Καρύτση. Ο ναός και η πλατεία πήραν το όνομά τους από την ομώνυμη αρχοντική οικογένεια και τον βυζαντινό στρατηγό Καρύκη, που xτίζει τον 11ο αιώνα έναν ναό, ο οποίος επισκευάστηκε περί τα 1900. 

Την περασμένη δεκαετία η Καρύτση έγινε o πυρήνας μικρών και μεγάλων τυπογραφείων που εξέδιδαν τις ειδήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ από το 1950 αρχίζει και μεσουρανεί το Θέατρο Μουσούρη, ενώ στα γύρω καφενεία μαζεύονται δημοσιογράφοι της εποχής, καλλιτέχνες αλλά και το φιλθεάμων κοινό, πριν και μετά τις παραστάσεις. Μνεία ασφαλώς οφείλει να δοθεί και στον πρώτο φιλολογικό σύλλογο της Αθήνας, με το όνομα «Παρνασσός» με φήμη και κύρος πραγματικής «Ακαδημίας».

Έχοντας εγκαταλειφθεί από την περίοδο των λουκέτων της περασμένης δεκαετίας, η πλατεία όχι μόνο έχει αναθαρρήσει, αλλά έχει αναδειχθεί ήδη σε πόλο έλξης για κάθε είδους έξοδο, από ιταλικό στο Gloria Gati και γαλλική κουζίνα στο L’Alchimiste, μέχρι κρασί στο Glug Glug, χορτοφαγικά treats στο Vegan Fairies και cocktails και brunch στο Bless Me Father. Διαχρονική αξία ασφαλώς, το Pairidaeza που ακολουθεί το δικό του sui generis σενάριο για περισσότερα από 20 χρόνια. 

Gloria Gati: Φινετσάτος ιταλισμός στην Πλατεία Καρύτση
Πλατεία Καρύτση 6, Αθήνα, τηλ. 2120000022

Το Gloria Gati αποτελεί την εξέλιξη σε δεύτερο «πόστο», του κλασικού πλέον, γλυφαδιώτικου Vittora Gati, της οικογένειας Παπακώστα. Αυτού που μύησε το νότιο κοινό στα χειροποίητα ζυμαρικά, στην ανεβασμένη εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας, στη μαγεία των ιταλικών τυριών κι αλλαντικών, με το casual chic περιβάλλον του και με πολύ ωραίες επιλογές σε κρασιά και cocktails. Η νοστιμιά της αυθεντικής κουζίνας της χώρας των Καισάρων και των γονδολιέρηδων, κεντάται πιάτο-πιάτο, ξεκινώντας από ορεκτικά όπως τα Arancini Bolognese, που αποτελούν μια συγκλονιστική κροκέτα με κατσικίσιο τυρί και μοτσαρέλα fior di latte, αφρό μπεσαμέλ μοσχοκάρυδο, υπέροχα χυλωμένα risotti όπως το Barbabietola, κατακόκκινο στο εύγευστα ανακατεμένο πατζάρι με την burrata αλλά και κρεατικά όπως το Ossobuco, κότσι δηλαδή που σιγομαγειρεύεται για 8 ώρες με κόκκινο κρασί και σερβίρεται με έναν χειροποίητο, βελούδινο πουρέ. Όλα, φτιαγμένα με χειροποίητα κι ολόφρεσκα υλικά και πίτσες φτιαγμένες από ζύμη που ωριμάζει και ψήνεται μ’ένα σβέλτο πέρασμα από τη φωτιά της οξιάς και της ελιάς. Η πίτσα prosciutto είναι υπέροχη, με τη ζουμερή μοτσαρέλα της, τη νόστιμη τοματάδα της, το ποιοτικό αλλαντικό, κι από άρωμα σκίζει. Στο ίδιο μοτίβο κι η Funghi με τα μανιτάρια εποχής, τη fontina και το λάδι τρούφας. Περισσότερα εδώ

L’ Alchimiste Bistro: To enfant gâté της casual γαλλικής κουζίνας και τα πιο ανατρεπτικά cocktails στην Πλατεία Καρύτση
Χρήστου Λαδά 1, Πλατεία Καρύτση, Αθήνα, τηλ. 2168090389

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι με την άνθηση της μπιστρονομίας είναι αληθινή επανάσταση. Σε κάθε καρτιέ θα βρεις τουλάχιστον ένα ρεστοραντάκι, από αυτά που οι Γάλλοι αποκαλούν néobistrots, για να χαρείς τη σύγχρονη γαλατική κουζίνα στην αυθεντικότητά της και σε πολύ προσιτές τιμές. Στην Αθήνα, η εκπροσώπηση της είναι τόσο δα μικρή, με εξαίρεση «διαμαντάκια» όπως το L’ Alchimiste, φτιαγμένο από Γάλλους, που συντηρούν τη Γαλλική γαστρονομική φλόγα με μια αύρα θαλπωρής κι εμπιστοσύνης. Με τη διαχρονικά μεγαλύτερη παρακαταθήκη εκλεπτυσμένων συνταγών στον πλανήτη, ο έμπειρος chef Jean-Yves Carattoni δημιουργεί τα πιάτα και στα cocktails ο Mathieu που μας εκτοξεύουν στα πλακόστρωτα της πόλης του Φωτός, με νεωτερισμούς κι ένα steampunk περιβάλλον που προσδίδουν στο εγχείρημά τους έναν ανατρεπτικό, smart casual και πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι «αλχημίες» του αγαπημένου μπιστρό της Πλατείας Καρύτση, αποτυπώνουν όλο το μεγαλείο των τεχνικών, των συνδυασμών, των πολύ καλών υλικών που διδάσκει η γαλλική παράδοση για χρόνια, πάντα με το πρίσμα του twist. Ίσως μόνο εδώ θα βρεις baked Camembert με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και σουσάμι (πιο γαλλικό δε γίνεται), την κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα στα καλύτερά της, σερβιρισμένη με χωριάτικο ψωμί και τυρί gouda να λιώνει εκμαυλιστικά στο στόμα, αλλά κι ένα εξαιρετικό red velvet fondue με φράουλες και ganache σοκολάτας. Περισσότερα εδώ

Glug Glug: Ένα ατμοσφαιρικό wine bar με εκλεπτυσμένες προτάσεις στην Πλατεία Καρύτση
Πλατεία Καρύτση 5, Αθήνα, τηλ. 2103257673

Όταν μας έπιανε νοσταλγία για το κέντρο, πάντα είχαμε το δικό μας αντίδοτο: ένα γρήγορο ποδαράτο στα τετράγωνα πέριξ της Πλατείας Καρύτση, ανάμεσα στα θέατρα, τα μαγικά μέγαρα όλων των ηλικιών αυτής της πόλης, τον διαυγή αττικό ουρανό που φωτίζει μέσα από τα δέντρα το πλακόστρωτο. Πλέον, έχουμε άλλον ένα λόγο να επισκεπτόμαστε την πλατεία που βιώνει την θεαματική αναγέννησή της, ένα καταφύγιο για τους λάτρεις του κρασιού και τους γνώστες της εκλεκτικής μουσικής, το Glug Glug. Οι ιδιοκτήτριες του Glug Glug, Τζούλια και Μαρία Σπυροπούλου κάποτε σύχναζαν στην πλατεία και παρακινούμενες από τη νοσταλγία, σήμερα βάζουν το δημιουργικό λιθαράκι τους στο νέο κεφάλαιο της Καρύτση, αναβιώνοντας τη ζωντάνια των περασμένων εποχών. Στην ζεστή και φιλόξενη spritzeria, μπορεί κανείς να επιλέξει από μια μεγάλη ποικιλία από εκλεκτά κρασιά που κάθε γουλιά είναι ένα ταξίδι στους αμπελώνες της ποιοτικής χειροτεχνίας, μέχρι δροσιστικά cocktails. Το μενού μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια σειρά από πιατέλες τυριών, αλλαντικών και pizzetti επιλεγμένα με επιμέλεια για να συμπληρώνουν τα κρασιά και να δημιουργούν μια συμφωνία γεύσεων. Περισσότερο εδώ

Vegan Fairies: Cruelty free εμπνεύσεις και healthy γεύσεις, στην Πλατεία Καρύτση
Πλατεία Καρύτση 5, Αθήνα, τηλ. 2103315394

Ξεκίνησε την πλεύση του πριν 7 χρόνια στη Νέα Ερυθραία, κι από τον Δεκέμβρη του 2023 το βρίσκεις και στην Πλατεία Καρύτση. Μαζί με όλες τις healthy νοστιμιές που πόθησε ποτέ η υπογλυκαιμία σου, αλλά και με πολύ ωραίες προτάσεις σε brunch, σάντουιτς κι ελαφριά, υπέροχα γεύματα μέσα στις βιταμίνες και την υγεία. Το μενού του βασίζεται στην ωμοφαγία, σχεδόν τίποτα δεν είναι επεξεργασμένο και ανάμεσα στα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ξηροί καρποί, ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά και πολλές υπερτροφές. Η καλή μέρα αρχίζει με βιολογικό specialty καφέ της Taf, adaptogenic και latte ροφήματα με vegan γάλατα, matcha και άλλα καλούδια, ενώ μπορείς να δώσεις ένα πολύ υγιεινό boost στον οργανισμό σου με τους εξαιρετικούς χυμούς της Verve, σε διάφορες εκδοχές. Μετά είναι τα open toasts, φτιαγμένα με πολύσπορο ψωμί αργής ωρίμανσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι ανυπέρβλητες βελουτέ σούπες, όπως δεν τις έχεις ξαναφάει πουθενά αλλού, όλα φτιαγμένα από την αρχή. Για παράδειγμα, εδώ παρασκευάζουν ένα πολύ ωραίο τυρί από κάσιους, ενώ ο «σολωμός» φτιάχνεται από καρότο. Οι λάτρεις των bowls θα ξετρελαθούν με το coconut chia pudding και το oatmeal porridge, αλλά αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος, τα γλυκά του: cinnamon rawls του ονείρου, με αμύγδαλα, λιναρόσπορο, κάσιους, σιρόπι σφενδάμου, raw donuts με καρύδα, βρώμη, βασιλικούς χουρμάδες, τα εκμαυλιστικά «Snicker’s» bites στα οποία μπορείς να «βουτήξεις» χωρίς καμία τύψη, αφού φτιάχνονται με εξαιρετικές πρώτες ύλες κι ένα βελούδινο, λαχταριστό φυστικοβούτυρο-έπος. Περισσότερα εδώ