spot_img

Ονειρία: Δημιουργική ελληνικότητα που καθηλώνει γευστικά, στο Χαλάνδρι

Αν ψάχνεις τη βαθύτερη και την παλιότερη ουσία της ελληνικής γαστρονομίας, θα την βρεις στην παράδοση, σε όλα τα χωριά ανά την Ελλάδα, στα στριφτάρια της Λέσβου, στις τηγανιές του Βόλου, στις – πιο comfort δε γίνεται – πατάτες με αυγά και τραγανό λουκάνικο Καρπενησίου. Η Ονειρία στο Χαλάνδρι, αυτό το ξέρει καλά. Και το τιμά, με ένα δημιουργικό και ετερόκλητο μενού-ωδή στον μικροπαραγωγό και τα τοπόσημα, σερβίροντας οικεία ελληνικότητα με ωραίους μοντερνισμούς και twists.

Μπαίνοντας στη ζεστή αγκαλιά της, δε γίνεται να μην αισθανθείς δέος από τον λαογραφικό, πολιτισμικό παλμό του χώρου της. Μου έρχονται στο νου τα λόγια του Σφακιανού λαογράφου Κανάκη Γερωνυμάκη, ότι «Στις ρίζες της κληρονομιάς στηρίζεται ένα δέντρο για να στέκεται όρθιο». Παλιές εταζέρες, ένα γραμμόφωνο, κειμήλια, πέτρα και ξύλινα δοκάρια σ’ένα από τα πιο επιβλητικά αρχοντικά στο Χαλάνδρι, συνθέτουν έναν χώρο που σε απομονώνει από την περιοχή και σε ταξιδεύει νοητά σε κάποιο ορεινό παραδοσιακό σπίτι της επικράτειας. 

Ο χαρισματικός chef Γιάννης Τσιάκος χορεύει το βαλς της έμπνευσης στην κουζίνα της Ονειρίας, ψάχνει με φροντίδα την πρώτη ύλη του, αναπιάνει συνταγές παλιές και νέες, δημιουργεί ό,τι καλύτερο μπορείς να γευτείς και να μοιραστείς στη μέση με τους συντράπεζούς σου: Η «Σαν Πολίτικη» σαλάτα για παράδειγμα που κάνει την αρχή, συγκεντρώνει μαριναρισμένο λάχανο, παλαιωμένο τυρί Άνδρου (της Μπουρνιάς), φουντούκι και τσιπς από προσούτο Ευρυτανίας και είναι μια αποκάλυψη. 

Οι Γκιουζλεμέδες – ένα παραδοσιακό έδεσμα από το νησί της Λέσβου, αποτέλεσμα της έλευσης των Μικρασιατών – έχει φύλλο με κασέρι Μυτιλήνης, παστουρμά, ντομάτα και σπιτική σάλτσα πάπρικα που περνιέται σβέλτα από το τηγάνι κι είναι πεντανόστιμο. Στο ίδιο μοτίβο τα Ντόνατς Κολοκυθοκεφτέ, το Πεϊνιρλί με στραπατσάδα και ελληνική κόππα, το αλμυρό Κανταΐφι με κοτόπουλο στήθος, πιπεριές και φέτα, όλα υπέροχα. Νους, φαντασία και νοστιμιά.

Το εστιατόριο έχει ιδιαίτερη έφεση και στα κρεατικά. Το κοντοσούβλι όπως δεν το έχεις ξαναφάει, σιγομαγειρεμένο με μπύρα lager, miso και μουστάρδα πανω σε ψητά λαχανικά, τα χοιρινά μπριζολάκια σε ωραία μαρινάδα, με άχυρο πατάτας και σπιτική σαλάτα coleslaw είναι πρωτότυπα και ζουμερά. Εννοείται ότι δε λείπουν οι ποικιλίες κρεατικών, τις θαυμάσαμε σε διπλανό τραπέζι, πληθωρικές και με κάτι για τον καθένα ξεχωριστά.

Την άνοιξη η Ονειρία απλώνει τραπέζια προς τα έξω, για να απολαμβάνεις το φαγητό σου κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό. Για τον πιο γλυκό επίλογο «κράτα χώρο» για ένα συγκλονιστικό Μαλεμπί με ροδόνερο και μαστίχα Χίου, με φυστίκι Αιγίνης και γλυκό τριαντάφυλλο, αέρινο και υπερλαχταριστό.

Ονειρία
Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι, τηλ. 2114035993
www.oneiria.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Αφιέρωμα sushi: Ρολάροντας χιλιόμετρα απόλαυσης στην Αθήνα

Ιαπωνική κουζίνα. Από τη μια απλή, λιτή κι απέριττη. Με μια διακριτική φινέτσα όπως αυτή που χαρακτηρίζει τα μινιμάλ...

Αφιέρωμα: Τα καλύτερα delicatessen στην Αθήνα

Το gourmet δεν είναι μόνο τροφή, είναι ο συμβολισμός της. Μια λέξη που περιγράφει το φαγητό στην ιδανική του...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot