spot_img

ΦΟΙΝΟ: Ένα μπιστρό-κόσμημα στην Καλαμάτα

Το εστιατόριο «Φοίνο», άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, με το όνομα του να είναι  ένα λογοπαίγνιο που πηγάζει από τις λέξεις Φαγητό και Οίνος. Απέναντι από τον μεγαλοπρεπή ναό της Υπαπαντής, θα δεις ένα ψηλοτάβανο μαγαζί, με μεγάλες τζαμαρίες, φωτεινό, ευρύχωρο, με ευρωπαϊκό αέρα που αμέσως σε κερδίζει και σου δημιουργεί μια γλυκιά, ρομαντική διάθεση. 

Ο chef Γιώργος Χωραΐτης και η Δήμητρα Πουλοπούλου γνωρίστηκαν ενώ δούλευαν στο εστιατόριο MAZI στο Notting Hill και αποφάσισαν, γυρνώντας στη γενέτειρα τους, τη Μεσσηνία, να ανοίξουν έναν χώρο που και στους ίδιους έλειπε από την Καλαμάτα. Είναι πολύ επιλεκτικοί και αυστηροί με την πρώτη ύλη, καθώς θέλουν να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο βιολογικά ελληνικά προϊόντα. Το κρέας έρχεται κυρίως από την Τρίπολη και την Εύβοια, αλλά και από μικρούς παραγωγούς της Μεσσηνίας. Τα λαχανικά είναι οσο το δυνατόν περισσότερο από την περιοχή και την ευρύτερη Πελοπόννησο, κάποια ζαρζαβατικά φυτεύονται στα χωράφια του πατέρα του Γιώργου, πάντα στην εποχή τους.

Αν είσαι οινόφιλος, η λίστα με τα κρασιά είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ξεπερνά τις 200 ετικέτες. Το Φοίνο, διαθέτει μια πολύ προσεγμένη κάβα, φτιαγμένη με την γνώση και την αγάπη της Δήμητρας, με έμφαση στον Πελοποννησιακό αμπελώνα, που ενώ είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, είναι ακόμα σχετικά ανεξερευνητος , με κρυμμένα διαμαντάκια που περιμενουν να τ’ ανακαλύψεις. Με τις πολλές επιλογές σε ψαγμένες ετικέτες που προσφέρει  σε ποτήρι, μπορείς να συνδυάσεις το κάθε πιάτο με διαφορετικό κρασί, χωρίς να είναι απαγορευτικό το κόστος.

Δεν μπορώ να μη σου μιλήσω για το ψωμί του Φοίνου: Οι μυρωδιές της ζύμης  που έχει ωριμάσει στωικά και ψήνεται στο μαντέμι, είναι συγκλονιστικό. Τα  προζυμένια ψωμιά που φτιάχνονται από την αρχή στο εστιατόριο, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ελαιόλαδο από τους οικογενειακους ελαιώνες του Γιώργου από το Κουτσουβέρι Μεσσηνίας, είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσεις.  

Κάποια από τα signature πιάτα που πρεπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε, είναι ο λαχταριστός ταραμάς τους, η σαλάτα στο μαντεμι με ντόπια μυτζήθρα , το μοσχάρι Τατάκι με πετιμέζι και σπαράγγια και  η ρεβυθάδα με γαρίδες και κάρυ. Στο τέλος, μην ξεχάσεις να παραγγείλεις γλυκό! Φρέσκο τιραμισού, ζεστό γαλακτομπούρεκο, τσουρέκι fondant ή  ανάλαφρο λεμόνι με μαρέγκα, θα κλείσουν υπέροχα το γεύμα σου!

Φοίνο Food & Wine
Υπαπαντής 35, Καλαμάτα, τηλ. 6940886536
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Sandos Vs Bao Buns : Δύο λαχταριστές τάσεις που ήρθαν για να μείνουν (και που θα τα βρεις)

Έρεβος και αρώματα Άπω Ανατολής, καντούνια με υπαίθριες καντίνες, το ρεπερτόριο της ασιατικής κουζίνας είναι ποικίλο, πεντανόστιμο, μυστηριώδες και...

Βόλτα στα Μελίσσια: 8 λόγοι για να τα επισκεφθείς (ξανά και ξανά)

Κατά την αρχαιότητα τα Μελίσσια ήταν αγροτική περιοχή που υπαγόταν στα διοικητικά όρια του αρχαίου Δήμου Αθμόνων. Οι εκτάσεις...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot