spot_img

Mία «Λέσβος» στα Εξάρχεια

Κάτι από ούζο και γαζία θα έλεγες πως μυρίζεις πλησιάζοντας στη Λέσβο στην Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια. Κι ενώ είσαι στην καρδιά της Αθήνας, ξαφνικά η ατμόσφαιρα αλλάζει, σαν να αλλάζουν και τα πρόσωπα…Σαν να αλλάζει κι η διάθεση… Σαν να αλλάζει κι ο αέρας και γίνεται νησιωτικός… 

Σε μία εποχή που τα παλιά κλασσικά μεζεδοπωλεία και ουζερί αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν και οι  παρεΐστικες καταστάσεις γίνονται διπλά τραπέζια σε εστιατόρια διάσημων και βραβευμένων, οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στη Λέσβο θα σε μεταφέρουν με το καλησπέρα, έστω και νοητά, στο νησί τους μία καλοκαιρινή βραδιά με ίσως λίγο καύσωνα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 τα δύο αδέλφια Γραμμέλη, φεύγουν από το νησί τους και ανοίγουν το 1967 το μαγαζί που αποτέλεσε σημείο συνάντησης όλο των Λέσβιων που είχαν έρθει στην Αθήνα αλλά έψαχναν όλους τους τρόπους για να κρατήσουν ενωμένους τους δεσμούς με το νησί.

Έγινε στην αρχή στέκι δικηγόρων, μετά στέκι πολλών καλλιτεχνών, πολιτικών και δικηγόρων. Από τα τραπέζια της Λέσβου έχουν περάσει πολλές και σημαντικές προσωπικότητες όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Θανάσης Βέγγος, ο Νίκος Ξανθόπουλος και πολλοί άλλοι, γνωστοί ή όχι αλλά έκαστος στο είδος του.

Το 2007, ο κ. Μιχάλης Γιαννέλης, πρώην θαμώνας του ουζερί, αγοράζει τη «Λέσβο» με έναν καλό του φίλο, για να μην χαθεί η παράδοση του μαγαζιού και πάει σε χέρια όχι μυτιληνιά. Και έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα.

Καραφάκι καραφάκι θα μάθεις την ιστορία του μαγαζιού, δοκιμάζοντας το εξαιρετικό τηγανητό ψάρι, πάντα φρέσκο αλλά και τους τηγανητούς κεφτέδες αν δεν είσαι τόσο…θαλασσινός.

Είτε βουνό είτε θάλασσα όμως, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις κολοκυθοκεφτέδες με μυρωδικά και τυρί,λαδοτύρι που συνοδεύει κάθε πιρουνιά είτε ωμό είτε ψημένο,το ψητό χταποδάκι και τα  Ρεβίθια Λισβορίου (ΠΟΠ) που είναι του ονείρου. Ζουμερές σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές για να βουτήξεις το φρέσκο ψωμί σου, γιατί το ψάρι, το ψωμί κι η σαλάτα θέλουν σίγουρα χέρι…

Θα δοκιμάσεις αυθεντικό ούζο Μυτιλήνης, από ετικέτες που δεν μπορείς να βρεις αλλού αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι του ούζου, θα βρεις κρασί χύμα αλλά και αποστάγματα για κάθε πιάτο που θα επιλέξεις.

Αν οι μέρες είναι λίγο πιο ψυχρές, μπορείς να χωθείς στο φιλόξενο και cozy εσωτερικό του μαγαζιού ή στο μικρό πατάρι ώστε να βλέπεις πανοραμικά το χώρο. Αν όμως οι ζέστες γίνουν λίγο πιο έντονες το πεζοδρόμιο της Μπενάκη και η μυρωδιά της γαζίας που μπλέκεται με το ούζο και το τσίπουρο, θα κάνουν τα βράδια σου πιο ανέμελα και σίγουρα πιο…καλοκαιρινά…

Ουζερί Η Λέσβος
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Αθήνα, τηλ. 2103814525
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Η Αθήνα σε τροχιά καλοκαιριού. Οι πιο cool προορισμοί του κέντρου

Μια πόλη, χιλιάδες διαφορετικές επιλογές. Όσο παράξενος και να’σαι με την έξοδο των ονείρων σου, το βέβαιο είναι πως...

Χειροποίητο παγωτό στην Αθήνα: 10 διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείς

Δροσερό, γλυκό, αναζωογονητικό, το παγωτό το αγαπάμε, ίσως επειδή τίποτα δεν αιχμαλωτίζει την αυθεντική χαρά και την αθωότητα όσο...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot