spot_img

Santa Pacou: Ανακαλύπτοντας ένα γαστρονομικό διαμάντι της Πάρου

Η Πάρος είναι γνωστή για τις ομορφιές της, τη νυχτερινή της ζωή αλλά και το γαστρονομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει σε όλους εκείνους που ψάχνουν νέες συγκινήσεις για τον ανήσυχο ουρανίσκο τους. Αν είσαι άνθρωπος των ανακαλύψεων, το νησί θα σου αποκαλύψει πολλές γευστικές εμπειρίες και μια από αυτές, το Santa Pacou βρίσκεται στο γραφικό χωριό Κώστος.

Ένας οικισμός που θα σε κερδίσει με την παραδοσιακή του γραφικότητα, τα στενά σοκάκια και τα λευκά σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Το Santa Pacou έχει πάρει το όνομά του από την εκκλησία της Παναγίας «η Αγία Υπακοή», «Αγία Πακού» ή «Παναγιά η Πακού» όπως την αποκαλούν στην καθομιλουμένη οι ντόπιοι.

Σε ένα καθαρά κυκλαδίτικο σκηνικό, με λιτή φινέτσα, λευκά τραπέζια και χειροποίητες διακοσμητικές λεπτομέρειες να τονίζουν τον κομψό του χαρακτήρα, το Santa Pacou δεσπόζει σε ένα από τα φυσικά μπαλκόνια της Πάρου, προσφέροντας υπέροχη θέα για να απολαύσεις κι ένα μενού που εξυμνεί τα ντόπια προϊόντα και το μαγειρικό μεράκι που παρουσιάζει η ελληνική κουζίνα.

Καθημερινά το Santa Pacou, υποδέχεται τους φιλοξενούμενούς του από τις 16.00 το μεσημέρι κι υπόσχεται στιγμές απόλαυσης, καθώς κάθε πιάτο είναι ένας ύμνος στις εκλεκτές πρώτες ύλες της παριανής γης και θάλασσας, που μετουσιώνονται με σεβασμό σε νοστιμιές και προκαλούν κύματα ενθουσιασμού. Ο ξυλόφουρνος τραβάει την προσοχή στο πανέμορφο αυτό μπαλκόνι και φουρνίζει αδιάκοπα ζυμωτό ψωμί, πίτες, ντόπια κρέατα, δίνοντας ένα ξεχωριστό γευστικό αποτύπωμα σε κάθε δημιουργία.

Το ψωμί παρασκευάζεται με προζύμι που «ξεκουράζεται» για 24 ώρες και ψήνεται αργά στον ξυλόφουρνο, αποκτώντας ένα υπέροχο άρωμα και γεύση που προμηνύουν την υψηλή ποιότητα του γεύματος που θα ακολουθήσει. Στο Santa Pacou διαμορφώνονται οι ιδανικές συνθήκες για μοίρασμα, με τα ψητά στον ξυλόφουρνο μανιτάρια, τις χειροποίητες αλοιφές, την ελληνική σαλάτα με ντόπια, παριανή φέτα αλλά και τα μαμαδίσια ντολμαδάκια, τα κεφτεδάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες που ανοίγουν την όρεξη για τα κυρίως πιάτα. 

Κι εδώ ο ξυλόφουρνος γεννάει θαύματα με αξέχαστη γεύση, όπως ο μουσακάς στο πήλινο με λαχανικά από τα μποστάνια της ενδοχώρας και διάρκεια ψησίματος 2,5 ωρών. Τα κρεατικά από την άλλη, λιώνουν στο στόμα, με σπεσιαλιτέ το χεράκι από κατσικάκι με χρόνο ψησίματος 4,5 ωρών που συνοδεύεται από λεμονάτες πατάτες, μια αποκάλυψη της γαστρονομικής μας παράδοσης. 

Για μια θαλασσινή εναλλακτική, το φιλέτο λαυράκι με χόρτα εποχής και λαδολέμονο, αλλά κι η εντυπωσιακή γαριδομακαρονάδα με λαζανάκι, ντομάτα και φέτα μεταφέρουν την αύρα του πελάγους στο πιάτο σου με τρόπο ιδανικό και απόλυτα νόστιμο. Κάθε επιλογή μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με κρασί από την ενδιαφέρουσα wine list που διαθέτει ετικέτες από εγχώριους αμπελώνες, ενδιαφέροντα ελληνικά αποστάγματα και ξεχωριστές μπύρες από ψαγμένες ζυθοποιίες.

Ένα τέλειο γεύμα σου κρατάει το ενδιαφέρον και σε κερδίζει από την αρχή ως το τέλος του. Ο επίλογος στο Santa Pacou είναι γλυκός κι εντυπωσιακός. Τόσο οι αφράτοι και μυρωδάτοι λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, όσο κι η τραγανή μπουγάτσα με την υπέροχη κρέμα, που το χρυσαφένιο φύλλο της σπάει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου, είναι ο τελειότερος τρόπος για να κλείσεις με ένα συναίσθημα πληρότητας, αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Με θέα το μεγαλείο της φύσης του νησιού, το Santa Pacou σου ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της απόλαυσης σε ένα τελετουργικό μοιράσματος για εσένα και τους οικείους σου, στην πιο κομψή γωνιά της Πάρου. Ένας προορισμός που χαρίζει τέρψη των αισθήσεων και πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψεις.

Santa Pacou
Αγία Ηπακοή, Κόστος, Πάρος, τηλ. 6972424104
www.santapacou.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

The Crepa Files: Οι καλύτερες κρέπες στην Αθήνα (Μέρος Α’)

Είναι λεπτή, «ευέλικτη» και πολύ ελαφριά! Η απλούστατη αυτή λεπτή πιτούλα φτιάχνεται στα πυρωμένα μάτια των κρεπερί και είναι...

Οργανώνοντας το τέλειο Πάσχα στην Αθήνα: 5+4 must προτάσεις για κρέας & γλυκό

Το Πάσχα στην Αθήνα είναι μια εποχή γοητείας και ομορφιάς, καθώς η πόλη ζωντανεύει με την πολύχρωμη κατάνυξη της...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot