Η Τήνος διαθέτει βαθειά γαστρονομική παράδοση, που συνεχώς κερδίζει φήμη και βάζει το νησί στους κορυφαίους προορισμούς κάθε ενημερωμένου ταξιδιωτικού οδηγού για γαστριμαργικές ανακαλύψεις που προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον. Στην πορεία αυτή έχουν συμβάλλει άνθρωποι, όπως ο Χριστόφορος κι ο Στέφανος Δελατόλας, που έζησαν, αγάπησαν κι αφιερώθηκαν στην ανάδειξη του τόπου τους, συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκινάει από το 1968 και την προγιαγιά τους που διατηρούσε μπακάλικο στον ίδιο χώρο με το ίδιο όνομα αλλά και στη νοστιμάδα των τοπικών προϊόντων που καθρεφτίζεται στα πιάτα που σερβίρονται στη Χορεύτρα κι υπόσχονται μια άρτια γευστική χαρτογράφηση της τηνιακής γης.
Τη Χορεύτρα θα τη βρεις να χαρίζει τη γοητεία της, στην κεντρική πλατεία του παραδοσιακού χωριού Κάμπος, σ’ ένα παραμυθένιο σκηνικό, με ενετική αρχιτεκτονική, που θυμίζει κάστρο, εκεί που η πέτρα , το ολόλευκο των σπιτιών και το καταγάλανο του ουρανού γίνονται ένα, ανάμεσα στις βουκαμβίλιες και τις κατάφυτες γλάστρες, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για απολαύσεις όλων των αισθήσεων.
Ένα μενού δομημένο πάνω στην παράδοση μέσα από μια μοντέρνα προσέγγιση, αλλά και στην εντοπιότητα των πρώτων υλών, με τα λαχανικά να έρχονται ολόφρεσκα απευθείας από το μεγάλο μποστάνι της οικογένειας Δελατόλα, δεν μπορεί παρά να κερδίσει κάθε θετική εντύπωση. Από τη σαλάτα spaghetti κολοκύθι με λάδι τρούφας, τραγανό κουνουπίδι, κολοκυθόσπορο, φιλέ αμυγδάλου και κρέμα κάσιους, μέχρι το ταρτάρ από ντόπιο μοσχάρι με λιαστή ντομάτα, τσιπς κασάβας, chilli, σχοινόπρασο, κρεμμύδι, μουστάρδα Dijon και κρέμα κάσταρντ παλαιωμένης γραβιέρας, γίνεται αντιληπτό πόσο αριστοτεχνικά η κουζίνα φέρνει το παρελθόν στο παρόν.
Το κοτόπουλο sous vide, με pave πατάτας και σάλτσα εστραγκόν, το γιουβέτσι από αρνάκι Τήνου με μυρωδικά και λεμόνι αλλά κι ο κρασάτος κόκορας με χιλοπιτάκι και τραγανή παλαιωμένη γραβιέρα Τήνου με φουντούκι, ανοίγουν τους γευστικούς σου ορίζοντες, τα μοσχαρίσια μάγουλα με την σάλτσα από Τηνιακό τυρί Βολάκι είναι πραγματικό λουκούμι, ενώ οι ταλιατέλες από αγκινάρα, του τοπικού θησαυρού του νησιού με λούζα (τηνιακό αλλαντικό από χοιρινό), ντοματίνι και παλαιωμένη γραβιέρα Τήνου, είναι ένα πιάτο που φανερώνει την ευλογία που έχει αυτός ο τόπος.
Στα τραπέζια της Χορεύτρας οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά μέσα από τις έντεχνες μελωδίες και το κρασί από ελληνικό αμπελώνα, τα καλύτερα νησιώτικα αποστάγματα και τις κρύες μπύρες από τις πιο ανερχόμενες ζυθοποιίες. Ο επίλογος ενός αξέχαστου γεύματος γράφεται πάντα με γλυκά γράμματα, για αυτό μην παραλείψετε να γευτείτε το παραδοσιακό τηνιακό ξεροτήγανο με κρέμα cheesecake και γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή το δροσιστικό παρφέ σοκολάτας, με τσιπς φεγεντίν, λευκή σοκολάτα και κουλί από φρούτα του δάσους.
Χορεύτρα
Κάμπος, Τήνος, τηλ. 2283051685
Facebook | Instagram