Η επιλογή ενός μεταχειρισμένου αντικειμένου μπορεί να μειώσει κατά 70% τους ρύπους και να εξοικονομήσει 1 τρις ετησίως από την παραγωγική διαδικασία. Αυτή και μόνο η πρόταση-σοκ αρκεί για να αναθεωρήσουμε την κουλτούρα του τι αγοράζουμε, πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι το «fast fashion», η λογική του ψωνίζω οικονομικά και ανανεώνω συνεχώς την γκαρνταρόμπα μου μέσω των γνωστών αλυσίδων λιανικής, κρύβει από πίσω της ανήλικη εργασία, sweatshops και μισθούς «πείνας».
Όμως, εκτός αυτών, τελευταία στην Αθήνα έχει παρατηρηθεί και το εξής: ανοίγουν ολοένα και περισσότερα μικρά καταστήματα με vintage, μεταχειρισμένα ή ρούχα προηγούμενων σεζόν, μέσα στα οποία βρίσκει κανείς θησαυρούς σε πολύ καλές τιμές. Σε μια εποχή ομογενοποίησης, ο καθένας αναζητά την ταυτότητά του, την οποία φαίνεται να ανακαλύπτει στο ιδιαίτερο, το ξεχωριστό, το «one piece» ενός βιντατζάδικου.
Διαβασε επισησ
Σε ένα second hand store, δεν υποκύπτεις στις εφήμερες τάσεις της μόδας, αλλά δημιουργείς ένα μοναδικό στυλ, που «κουμπώνει» στις δικές σου προτιμήσεις και ανάγκες. Γιατί όμως επιστρέφουμε στο παρελθόν για να δημιουργήσουμε την ταυτότητά μας στο «τώρα»; Η νοσταλγία για τους παλαιότερους παίζει σημαντικό ρόλο, όπως παίζουν και τα media, που πολλές φορές ανατρέχουν στα 80’s και τα 90’s για να ξετυλίξουν τις ιστορίες τους. Μετά είναι το γεγονός ότι η μόδα κάνει «κύκλους» και κάτι παλιακό ξαναζωντανεύει και γίνεται και πάλι σύγχρονο.
Όπως και να’χει, τα μαγαζιά αυτά χρειάζονται «κότσια», πολλές ώρες ψαξίματος, πλυσίματος, πολλές φορές επιδιορθώσεων και συντηρήσεων, μέχρι και ολόκληρο στήσιμο φωτογράφισης για την προώθησή των ρούχων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συγχαίρουμε τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτά, γιατί σε ένα ανέμπνευστο τοπίο στη λιανική, χαρίζουν διαφορετικότητα και χρώμα. Κι ένα νέο ρούχο που δεν έχει κανένας άλλος και δεν θα βρεις πουθενά αλλού.