Η Πάρος, με πρωτεύουσα την Παροικιά, είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Τήνο. Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, γεγονός που την καθιστά εύκολα προσβάσιμη τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα – με αεροπλάνο ή πλοίο – όσο και από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.
Η Πάρος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων, συναγωνιζόμενη τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης συγκεντρώνουν οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί, η Παροικιά και η Νάουσα, που φημίζονται για την έντονη νυχτερινή ζωή τους, χωρίς να υστερούν σε ομορφιά και τα πολυάριθμα παραθαλάσσια χωριουδάκια, ενώ οι όμορφες αμμώδεις παραλίες του νησιού με τα υπέροχα νερά τους γοητεύουν τους επισκέπτες. Στα νότια του νησιού δεσπόζει το όρος των Αγίων Πάντων, που αντικρίζει την Αντίπαρο, ένα όμορφο νησάκι, χωρίς, όμως, τόσο έντονη τουριστική κίνηση, που διατηρεί, έτσι, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, την ηρεμία της παραδοσιακής ζωής.
Την κυκλαδίτικη ομορφιά του νησιού ανακαλύπτεις μέσα από τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια, τα μικρά ξέφωτα με τις μπουκαμβίλιες, τα παραδοσιακά στοιχεία, τα λευκά σπίτια που αστραποβολούν κάτω από τον ήλιο και το απέραντο γαλάζιο ολόγυρα.
Η Πάρος περιτριγυρίζεται από πολλές πανέμορφες παραλίες που μπορείς να τις διαλέξεις ανάλογα με τον τύπο σου. Αν είσαι τύπος beach bar έως εξαντλήσεως, θα πας κατευθείαν στο Punta Beach στην ανατολική πλευρά του νησιού ή στο πρώτο κομμάτι της Σάντα Μαρία, κοντά στη Νάουσα.
Αν ζητάς κάτι οργανωμένο, αλλά σχετικά ήρεμο και σε εξαιρετικό περιβάλλον, θα φτάσεις στις διάσημες Κολυμπήθρες ή στον Αϊ-Γιάννη και στο Μοναστήρι, αλλά και στον Μώλο με τη χρυσή άμμο και τα αρμυρίκια. Αν θες να κολυμπήσεις απαλλαγμένος από οτιδήποτε εμποδίζει την επαφή του σώματος με το νερό και τον ήλιο, πας κατευθείαν Λάγγερη.
Τα προϊόντα της Παριανής γης και θάλασσας πρωταγωνιστούν στη γαστρονομία του νησιού. Η κουζίνα του είναι πλούσια σε ψάρια και σούπες, με πιο γνωστή την παραδοσιακή κακαβιά, τις εξαιρετικές αστακομακαρονάδες αλλά και τη «γούνα», κολιό που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα, όπως και το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα που θα συνοδεύσεις με δροσερή σούμα, το τοπικό τσίπουρο.
Η Πάρος φημίζεται και για τα εξαιρετικά τυριά της, ενώ από το Παριανό τραπέζι δεν λείπει η ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι και το ανθότυρο. Τα όσπρια και κυρίως τα ρεβίθια, με τη διάσημη ρεβιθάδα – που ψήνεται όλη νύχτα στον ξυλόφουρνο – είναι ονομαστά. Η Παριανή εύφορη γη φημίζεται για τις ελιές της, τα αμπέλια της και το κρασί της με πιο φημισμένες και εκλεκτές ποικιλίες αυτές της ερυθρής Μανδηλαριάς και της λευκής Μονεμβασιάς.