spot_img
More

    Κουκάτσι: Σύσσωμη η νοστιμιά κι η φιλοξενία της Κρήτης, στο Κουκάκι

    Αυτά που έτρωγε διαχρονικά η Κρήτη πριν τα πλοία και πριν τα αεροπλάνα της άμεσης ανταπόκρισης είναι μια γαστρονομική κληρονομιά που σηκώνει… πολλές τσικουδιές. Εκεί που η Αθήνα έψαχνε τα «μόλις τα έκοψα» χόρτα και το φρεσκοσφαγμένο ζυγούρι με ζέση και λαχτάρα, ο Κρητικός είχε δίπλα του τον κάμπο και τη θάλασσα, μαζί με όλα τα βότανα κι όλα τα μπαχαρικά του κόσμου. Γι’αυτό πολλές φορές λέμε ότι οι τόποι δεν ταξιδεύουν, η γεύση δεν διακτινίζεται πάνω απ’ το Αιγαίο – το Κουκάτσι πάραυτα θα σου δώσει μια άλλη απάντηση.

    Εδώ, όλοι οι θησαυροί του νησιού του Ψηλορείτη και των ηρώων, θριαμβεύουν μέσα από παραδοσιακές συνταγές που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις από ενθουσιασμό, χοχλιοί, γαμοπίλαφο, τσιγαριαστό αρνάκι. Σχεδόν λες οι πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από το νησί για να συμπληρώσουν τα χειροποίητα υλικά, η πιο βουτυράτη στάκα – σκέτη ευωδιά – η κρητικιά πατάτα, γλυκιά, τραγανή σε βραχάκι, το πιο ωραίο απάκι. 

    Πίσω από το εγχείρημα που έχει γίνει talk of the town τόσο για το ξένο όσο και το εγχώριο κοινό που σμίγει στα τραπέζια του, ο Στέφανος και ο Μανώλης με σεβασμό και φροντίδα προσφέρουν καθημερινά αυθεντική Κρητική φιλοξενία, αυτή που σε κάνει απευθείας να αισθάνεσαι ανάμεσα σε φίλους, με εγκάρδια και πολύ όμορφη διάθεση. Κι όλα αυτά στον πιο «ζωντανό» πεζόδρομο στο Κουκάκι – τη Δράκου – πάνω στο πλακόστρωτο κι ανάμεσα στο πράσινο των δημοτικών παρτεριών, αλλά και στη μεγάλη σάλα του τον χειμώνα, που φιλοξενεί τεράστιες παρέες κι ακόμα πιο «τεράστια» στη διασκέδαση live. 

    Η καλή αρχή γίνεται με έναν συγκλονιστικό ντάκο με τριμμένη, ροδαλή, ώριμη ντομάτα, με γαλομυζήθρα και κρίταμο, σειρά έχουν η ζεστή πατατοσαλάτα με σύγκλινο, πιπεριά Φλωρίνης και λάδι τρούφας μαζί με όλο το αλφαβητάρι της χειροποίητης Κρητικής πίτας, σφακιανή, καλτσούνι, μαραθόπιτα, η μια καλύτερη από την άλλη. Θα έρθεις οπωσδήποτε για τα ορεκτικά «της μέσης», το λουκάνικο με γραβιέρα και σταμναγκάθι, τους αμανίτες στη σχάρα, τη φάβα με ψητό απάκι και τα καπνιστά κρεμμύδια. Λίγο πριν τελειώσουν, είναι δεδομένο ότι θα ζητήσεις «άλλη μια απ’όλα». 

    Μετά είναι τα «best of» της Κρητικής απόλαυσης, ο κόκκορας κρασάτος με χυλοπιτάκια και ξηρό ανθότυρο, το τσιγαριαστό αρνάκι που σβήνεται εντέχνως στο τηγάνι με Μαρουβά, το λεμονάτο κουνέλι με τους τρυφερούς ασκορδουλάκους. Ένα γευστικό ταξίδι που σου χαράζεται ανεξίτηλα στο νου. Στα 6 χρόνια του έχει ταϊσει κόσμο και κοσμάκη κι έχει διαμορφώσει τους «σταθερούς» του, που πίνουν νερό στ’όνομά του. 

    Όλα τα παραπάνω θα τα συνοδεύσεις με κρασιά από το νησί, τσικουδιές, ρακόμελα  και Μαρουβά, ενώ για τον πιο γλυκό επίλογο, προτείνουμε να «κρατήσεις χώρο» για το κιουνεφέ, θεϊκό, σιροπιαστό με κριτσανιστό κανταΐφι και πολύ ωραία κρέμα. 

    «Κουκάτσι»
    Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ. 21 6070 4590
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ο λίβας του αθηναϊκού καλοκαιριού

    «Καυτή» αποδεικνύεται η Αθήνα όσον αφορά τη θερμική καταπόνηση του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο του και ειδικά στις μεγάλες...

    Για πόσο ακόμα θα μπορέσει να αντέξει η ελληνική θάλασσα την υπεραλίευση;

    Τα τελευταία χρόνια, και καθώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε κλιματική κρίση, παρατηρούμε ολοένα και πιο συχνά τις παράλογες...

    Διατροφή το καλοκαίρι: 3 βασικές συμβουλές

    Το καλοκαίρι, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, προσφέρεται για αδυνάτισµα, αρκεί να την εκµεταλλευτείς. Οι καύσεις σου αυξάνονται, η όρεξη µειώνεται και το...

    Έξι αγενή σχόλια που δεν πρέπει να κάνουμε στο τραπέζι

    Δυστυχώς, η συνήθεια του σχολιασμού γύρω από το τι τρώνε οι άλλοι είναι κοινή, εξηγεί η Χίδερ Μπέικερ, κοινωνική...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Η Αθήνα στα μονοπάτια της ιταλικής κουζίνας: Ο οδηγός με τους πιο νόστιμους προορισμούς

    Η ιταλική κουζίνα έχει ως αφετηρία την εντοπιότητα. Οι Ιταλοί επινόησαν το slow food κίνημα που επικεντρώνεται στη χρήση...

    Αέρας ανανέωσης στο σπίτι: Προτάσεις διακόσμησης από τις σημαντικότερες εταιρίες του χώρου

    Ο φετινός χειμώνας επιβάλλει μια επιστροφή στην εστία - εκούσια ή ακούσια - που μπορεί ωστόσο να «γλυκάνει» με...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot