spot_img
More

    Mokka Specialty Coffee: Σύσσωμη η ιστορία του ελληνικού καφέ, στο κέντρο της Αθήνας

    Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, ο Νίκος Ψωμάς τον καφέ τον έχει σφυρηλατημένο στο DNA του. Το γενεαλογικό του δέντρο, σαν άλλο καφεόδεντρο, είναι γεμάτο όμορφες εκπλήξεις: Ο παππούς του, ο Δημήτρης Αποστολίδης ήταν ιδρυτής και δημιουργός της πιο εμβληματικής ελληνικής εταιρίας καφέ, της BRAVO, που από τη δεκαετία του 60’ εγκαθίδρυσε στη συνείδηση του κόσμου τον πάλαι ποτέ τούρκικο καφέ ως ελληνικό, χάρη στο πιο ανοιχτό, ξανθό του καβούρντισμα.

    Ο πατέρας του, ο Αντώνης Ψωμάς, υπήρξε ο ιθύνων νους πίσω από τον espresso, αφού στο μαγαζί του, το Brazilian στην Βουκουρεστίου 1, σερβιρίστηκε ο πρώτος espresso της πόλης, σε μια περίοδο που ο στιγμιαίος ήταν η de facto επιλογή του κοινού, που παρ’ολα αυτά «διψούσε» για το επόμενο «βήμα».

    Με εφόδιο όλα τα παραπάνω, και με πολλά ακόμα ορόσημα μέσα στα χρόνια, ο Νίκος άρχισε να χτίζει τη δική του παρακαταθήκη λίγο πριν τη χαραυγή της νέας χιλιετίας, με τη Mokka, που στεγάζεται στο ιστορικό οικογενειακό νεοκλασικό κτήριο, λίγα βήματα από το Δημαρχείο, στο κέντρο της Αθήνας. Στα 1300 τμ της και στους 4 ορόφους της, λειτουργεί το παραδοσιακό καφεκοπτείο, το καφέ, το εντυπωσιακό εκπαιδευτικό κέντρο και η παραγωγή, ενώ στον ημιώροφο θα βρεις όλη τη συλλογή και την επαγγελματική πορεία της οικογένειας.

    Η Mokka, χρησιμοποίησε τον όρο «specialty coffee» από το 1999, πολλά χρόνια νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλον κι ο Νίκος ήταν ο πρώτος Έλληνας-μέλος του International Jury of Cup of Excellence από το 2000. Εμπειρία, τεχνογνωσία, φροντίδα και βαθειά γνώση που ακόμα και σήμερα – στην άνθιση του λεγόμενου 3rd wave – λίγοι μπορούν να ισχυριστούν ότι πραγματικά κατέχουν. 

    Γιορτάζοντας πέρυσι τα 100 χρόνια στον χώρο του καφέ, η εταιρία δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Αντιθέτως, ανανεώνοντας διαρκώς την γραμμή παραγωγής της και τις τεχνολογίες που την απαρτίζουν, συσφίγγοντας σχέσεις χρόνων με τους καλλιεργητές σε κάθε γωνιά του ισημερινού – όπως η μακροχρόνια συνεργασία με τη φάρμα Monte Alegre της Βραζιλίας εδώ και 24 χρόνια – και ανακαινίζοντας την καφετέριά της με ένα κομψό, στιλάτο makeover, παραμένει ένας αδιαφιλονίκητος leader, σε κάθε έκφανση του καφέ, είτε στην λιανική είτε στην χονδρική και προπαντώς στην ποιότητα και την γκάμα των προτάσεών της. 

    Δεν γίνεται να μην αισθανθείς να σε σκεπάζει ένα πέπλο οικειότητας μιας παλιάς, φωτεινής Αθήνας μπαίνοντας στο κατάστημα της Αθηνάς. Το λαμπερό μωσαϊκό, οι καμάρες του κτίσματος, οι ζεστές μπορντούρες στους τοίχους αποτελούν την πιο εγκάρδια υποδοχή, λίγο πριν σου χαμογελάσουν και σε καλωσορίσουν οι άνθρωποί του με θέρμη και ωραία διάθεση.

    Αριστερά, οι ρετρό μηχανές καβουρδίσματος και οι συσκευασίες του retail πλαισιώνουν το bar της λιανικής, στην ευθεία μια μπάρα απ’άκρη-σ’ακρη φιλοξενεί τη «μουσική» από τις εσπρεσιέρες Victoria Arduino – των οποίων είναι brand ambassador – και τη χόβολη, στην οποία μπορείς να ψήσεις specialty ελληνικό καφέ!

    Η συγκομιδή του καφέ στις περισσότερες χώρες γίνεται μια φορά τον χρόνο. H Μokka αγοράζει τις παρτίδες αυτές δύο μήνες μετά το τέλος της συγκομιδής και της ωμής επεξεργασίας τους, ώστε να έχει «ηρεμήσει» ο καφές και να είναι φρέσκος, με εξαίρεση την περίπτωση όπου αγοράζονται 1 φορά το μήνα φρέσκα specialty lots μετά το dry milling. Συσκευασμένους σε grain-pro ή vaccum pack, τους αποθηκεύει στην αποθήκη υπό ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να φτάσουν στην κούπα μας στο καλύτερο πραγματικά roast profile τους. 

    Λένε πως ο χρόνος είναι εκ φύσεως σοφός. Με μια κληρονομιά ενός ολόκληρου αιώνα, στην οποία μπορείς να περιηγηθείς στο «μουσείο» του ημιωρόφου, η Mokka αποδεικνύει ότι το κλασικό μπορεί να είναι και εσαεί γόνιμο, αρκεί να υπάρχει το στοιχείο της φροντίδας και της αγάπης για το αντικείμενο. Και το coffee spot αυτό, είναι η έκφρασή της για κάθε αληθινό λάτρη και ρέκτη του καφέ.

    Mokka Specialty Coffee
    Αθηνάς 44, Αθήνα, 2103216892
    mokka.coffee | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Vet Project: Ένα υπερσύγχρονο πολυιατρείο στο Κολωνάκι, αφιερωμένο με στοργή στην υγεία και ευζωία των μικρών ζώων συντροφιάς

    Όποιος από εμάς μοιράζεται τη ζωή του με ένα κατοικίδιο, ξέρει τις άπειρες χαρές που δίνει η συνύπαρξη με...

    To honeymoon των social media τελείωσε;

    Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

    Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου κι όχι στον περίγυρο

    Η ζωή μας όλη είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Μερικοί κύκλοι σου χαρίζουν μαγικές στιγμές που σου υπενθυμίζουν...

    Ο λίβας του αθηναϊκού καλοκαιριού

    «Καυτή» αποδεικνύεται η Αθήνα όσον αφορά τη θερμική καταπόνηση του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο του και ειδικά στις μεγάλες...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα: Η τριλογία της απόλαυσης (Μέρος Β’)

    Συζητώντας για αγαπημένες γεύσεις, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να έρθει στην κουβέντα το κρέας και δη το σουβλάκι....

    Νέα Φιλαδέλφεια: Ο απόλυτος αθηναϊκός προορισμός για έξοδο

    Είναι μια γειτονιά διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Χτισμένη τη δεκαετία του 20’ από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, στα 100...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot