Ενίοτε πιστεύουμε πως οι άνθρωποι του κέντρου είναι οι πιο τυχεροί στο λεκανοπέδιο. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την ικανοποίηση του να έχεις τα πάντα σε απόσταση αναπνοής κι η λέξη «ανικανοποίητο» να μην υπάρχει στο λεξικό σου, αφού η Αθήνα έχει μια πρόταση για τον καθένα ξεχωριστά; Γι’αυτούς τώρα που λένε «το φαγητό μας χάλασε» και «πουθενά δεν βρίσκεις κάτι της προκοπής», το Okra έχει μια άλλη απάντηση.
Ανοίγοντας το γοητευτικό του rooftop πέρυσι – εκτός από μια θέα στον Ιερό Βράχο, που όσες φορές κι αν τον χαζέψουμε φωτισμένο και περήφανο θα αισθανόμαστε πάντα το ίδιο δέος – έφερε μαζί μια νέα γαστρονομική πραγματικότητα, δικιά του, ολοδικιά του και άκρως επαναστατική: Ο πυρήνας της φιλοσοφίας του περικλύει μαγικό, δημιουργικό ελληνικό φαγητό χέρι-χέρι μ’ένα ιδιαίτερο νοιάξιμο για τους θησαυρούς των απανταχού μικροπαραγωγών, επιμελημένη wine list αλλά και εμπνευσμένα cocktails. Ό,τι χρειαζόμαστε δηλαδή στην έξοδό μας για να την στέψουμε αξέχαστη.
Προσανατολισμένο στην Ξενία ελληνική φιλοξενία – που συνεπάγεται γενναιοδωρία και ευγένεια σε όλους τους επισκέπτες – το Okra ξετυλίγει εποχικότητα σ’ένα μενού που ανανεώνεται συχνά για να κρατάει το ενδιαφέρον μας ακμαίο και ακονισμένο. Το αντιλαμβάνεσαι στο ζεστό προζυμένιο ψωμί με κρέμα τσαλαφούτι που καταφθάνει στο καλωσόρισμα, το επιβεβαιώνεις στο συγκλονιστικό μοσχαρίσιο tartare με πίκλα μπάμιας (τιμώντας και το όνομα του μαγαζιού αφού Okra σημαίνει μπάμια) με κρόκο κονφί, ελαφρώς πικάντικο και πεντανόστιμο.
Εδώ, κι ο πιο απαιτητικός ουρανίσκος βρίσκει θαλπωρή και ζεστασιά, ανακαλύπτει εκπλήξεις, εξασκείται σε νέες ιδέες και τεχνικές, «βρίσκοντας» πάντα μονοπάτια που μας συνδέουν με την παράδοση, όπως για παράδειγμα στο άρτιο μοσχαρίσιο μεδούλι στα κάρβουνα, σερβιρισμένο με υπέροχες χειροποίητες πίκλες. Πουθενά αλλού δε, δεν θα βρεις ψαρικά όπως εδώ, το χταποδάκι στο κάρβουνο με κοκκάρια στιφάδο και καπαρόφυλλα ή τον μπακαλιάρο με σταμναγκάδι και αυγοτάραχο, όλα πλουσιοπάροχα, κομψά και πραγματικά πεντανόστιμα.
Οι εκλεπτυσμένες γεύσεις του αποκαλύπτονται πλήρως στο άξιο wine pairing, η ομάδα του είναι εκεί να σε καθοδηγήσει και να προτείνει την ιδανική φιάλη που θα «κουμπώσει» στις προτιμήσεις και τα πιάτα που έχεις επιλέξει. Οι ετικέτες «οργώνουν» κυρίως τον ελληνικό αμπελώνα, με εύστοχες και ιδιαίτερες επιλογές και αξιόλογους παραγωγούς. Δε λείπει και μια περιεκτική κάρτα με signature cocktails που καθηλώνουν.
Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον που απλώνει τη φινέτσα του σαν αγκαλιά, scandi-chic μινιμαλισμός, ωραία παλ χρώματα, απλότητα που δεν είναι λιτότητα αλλά οπτική ξεκούραση. Μια φορά την εβδομάδα, Παρασκευές ή Σάββατα έχει και live μουσική με νεανικά σχήματα και dj’s που αναλαμβάνουν να μας ξεσηκώσουν με upbeat mainstream και disco μουσικές. Αν ένα εστιατόριο στο κέντρο μας ενθαρρύνει (και) αυτή τη σεζόν να επαναχαρτογραφήσουμε το τοπίο της πόλης μας, αυτό δεν είναι άλλο από το Okra.
Okra
Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι, τηλ. 2103217700
www.okra.gr | Facebook | Instagram