Ξεκίνησε η έκθεση CES (Consumer Electronics Show), η μεγάλη γιορτή της τεχνολογίας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην προσωπική τεχνολογία, την ψυχαγωγία και την υγεία, μεταξύ άλλων. Πολλά από αυτά τα προϊόντα βρίσκονται ήδη στα τελικά στάδια ανάπτυξης ενώ άλλα είναι ήδη διαθέσιμα σε πρώιμη πρόσβαση.
Ένα ποντίκι υπολογιστή που ελέγχεται με τη γλώσσα
Ακούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα ποντίκι υπολογιστή που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη γλώσσα. Η εταιρεία Augmental, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ανέπτυξε το MouthPad, μια συσκευή που μοιάζει με μασελάκι δοντιών, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τον υπολογιστή, το smartphone ή την ταμπλέτα τους, μέσω των κινήσεων της γλώσσας και του κεφαλιού τους. Εφάπτεται στον ουρανίσκο και μπορεί να συνδεθεί με τις συσκευές του ακριβώς όπως ένα ασύρματο ποντίκι.
Η συσκευή έχει αναπτυχθεί για τετραπληγικούς ή όσους δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα άνω και κάτω άκρα τους λόγω μιας ιατρικής πάθησης. Η συσκευή- η οποία χρησιμοποιείται ήδη στο πλαίσιο ενός προγράμματος πρώιμης πρόσβασης στις ΗΠΑ- έχει τώρα 70 χρήστες. Η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το προϊόν της στα μέσα του καλοκαιριού.
Ένεση χωρίς βελόνα
Η ολλανδική startup Flowbeams έχει αναπτύξει μια μικρή συσκευή που μοιάζει με στυλό η οποία υπερθερμαίνεται και στη συνέχεια εκτοξεύει ένα πίδακα υγρού «πιο λεπτό από μια κλωστή τρίχας» στο δέρμα, με ταχύτητα 320 χλμ./ώρα. Το υγρό περνά μέσα από το δέρμα χωρίς να προκαλεί σημαντικό πόνο ή βλάβη. Η συσκευή αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται για τη χορήγηση Botox, filler και άλλων καλλυντικών υγρών.
Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος Λέα Μίλοβιτς είπε στην Daily Mail ότι η εταιρεία ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συσκευή για τη χορήγηση εμβολίων ή ινσουλίνης. Η ανάπτυξη της συσκευής ξεκίνησε το 2014 και η FlowBeams ελπίζει να την φέρει στην αγορά τα επόμενα 1-2 χρόνια.
Ένα σουτιέν που μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών στις ΗΠΑ, με κατ’ εκτίμηση 310.000 περιπτώσεις να ανιχνεύονται κάθε χρόνο — αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά 77% έως το 2050. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την επιβίωση, καθώς οι γυναίκες των οποίων ο καρκίνος διαγιγνώσκεται πριν εξαπλωθεί, έχουν έως και 86% πιθανότητες επιβίωσης, σε σχέση με το 31% των γυναικών των οποίων ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση. Ωστόσο, περίπου το 25% των γυναικών δεν κάνουν τακτικά εξετάσεις.
Η γαλλική νεοσύστατη εταιρεία Phibra αναπτύσσει ένα σουτιέν που μπορεί να παρακολουθεί το στήθος για τυχόν ανησυχητικές αλλαγές. Οι γυναίκες φορούν το σουτιέν- το οποίο διαθέτει έως και 80 αισθητήρες για τη μέτρηση της πυκνότητας και της θερμοκρασίας του στήθους- για 15 λεπτά, μία φορά το μήνα. Εάν εντοπίσει ξαφνικές αλλαγές, το σύστημα θα ειδοποιήσει την χρήστρια να κλείσει μια επίσκεψη στο γιατρό.
Ο Κόλιν Γκάτον, COO της εταιρείας, δήλωσε στην Daily Mail ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και να γίνει προσβάσιμος σε όλους. Το προϊόν βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, αφού δοκιμάστηκε σε 50 γυναίκες στη Γαλλία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές στη χρήση.
Η νεοσύστατη εταιρεία αναζητά τώρα χρηματοδότηση για δοκιμές μεγάλης κλίμακας και ελπίζει να το φέρει στην αγορά μέχρι τον Οκτώβριο του 2026, σε τιμή περίπου 350 έως 450 δολάρια. Ωστόσο, τονίζει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των μαστογραφιών, τις οποίες οι χρήστριες του σουτιέν θα πρέπει να κάνουν όπως συνιστάται.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιος έχει το χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από όλους;
Μια άλλη συσκευή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της φετινής CES είναι ένας καθρέφτης που μετρά το σωματικό λίπος. Τον καθρέφτη τον έχει αναπτύξει η εταιρεία ζυγαριών Withings, η οποία όμως τόνισε πως πρόκειται για «πρωτότυπο» καθώς δεν έχει μπει ακόμη στη φάση ανάπτυξης.
Ο καθρέφτης είναι προσαρτημένος σε μια μονάδα που μοιάζει με ζυγαριά. Οι χρήστες απλώς πατούν στη ζυγαριά η οποία στη συνέχεια πραγματοποιεί σάρωση του σώματος, προβάλλοντας τα αποτελέσματα στον μεγάλο καθρέφτη. Η τεχνολογία παρακολουθεί μεταξύ άλλων, την υγεία της καρδιάς, τον ρυθμό αναπνοής και τα επίπεδα βιταμινών στο αίμα.
Εκπρόσωπος της Withings τόνισε ότι το προϊόν εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό πρωτότυπο και ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη.
Οφθαλμικό τεστ διάρκειας 90 δευτερολέπτων
Ένα μηχάνημα μπορεί να εξετάσει την όρασή σας και να γράψει μια συνταγή σε μόλις 90 δευτερόλεπτα. Το Eyebot είναι ένα αυτόματο μηχάνημα που πραγματοποιεί δωρεάν οφθαλμικό τεστ και στη συνέχεια χρεώνει ένα μικρό ποσό για την έκδοση μιας συνταγής εγκεκριμένης από οφθαλμίατρο. Χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία με ένα τυπικό τεστ ματιών, δείχνοντας μια τυχαία ακολουθία γραμμάτων που σταδιακά μικραίνουν και ένα μπαλόνι θερμού αέρα που μετατοπίζεται μέσα και έξω από την εστίαση.
Ο δημοσιογράφος της Daily Mail δοκίμασε το μηχάνημα ενώ φορούσε φακούς επαφής και το βρήκε εύκολο στη χρήση και αποτελεσματικό.
Το Eyebot έχει ήδη κυκλοφορήσει σε λίγα οφθαλμολογικά καταστήματα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και γνώρισε γρήγορα επιτυχία — με κάθε μηχάνημα να «εξετάζει» περίπου 100 ασθενείς την ημέρα.
ΠΗΓΗ: Daily Mail