Μοναδικής ομορφιάς πόλη η Καστοριά, σαν κόσμημα στέκει ανάμεσα στη λίμνη της και κρύβει ένα σωρό ομορφιές να ανακαλύψεις. Κάθε της γωνιά αποκαλύπτει μέρος της ιστορίας της και καθώς η περιπλάνηση σου σε παρασύρει στο Ντολτσό, ή αλλιώς την παλιά πόλη, μπροστά σου αποκαλύπτονται τα πιο μεγαλοπρεπή αρχοντικά που μαρτυρούν την αίγλη της πόλης κατά τον 17ο-18ο αιώνα.
Καθώς εισέρχεσαι σε αυτό το μαγικό ταξίδι στο χωροχρόνο, μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια και τους παλιούς φανοστάτες, ένα από τα εντυπωσιακά αρχοντικά σε υποδέχεται για να σε ξεναγήσει στη νοστιμιά της Καστοριανής κουζίνας. Ανακαινισμένο με σεβασμό, το Μάρτιο του 2022, το αρχοντικό Βαλαλά πλέον ανοίγει τις πόρτες του ως Καλντερίμι σερβίρει τις πιο αγαπημένες συνταγές, με ένα comfort άγγιγμα που πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις.
Σε ένα χώρο όπου θριαμβεύει η έννοια της ζεστής φιλοξενίας, οι ιδιοκτήτες Γιάννης Ντόγκας κι ο Νίκος Βαλκάνης, άνθρωποι γέννημα θρέμμα της πόλης, παρουσιάζουν πιάτα παραδοσιακής καστοριανής γαστριμαργίας, με βάση τα εκλεκτότερα τοπικά προϊόντα, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, που αναδεικνύει την ουσία και την πηγαία γεύση των πρώτων υλών που προέρχονται από παραγωγούς κι εργαστήρια της ευρύτερης περιοχής.
Στην περιποιημένη σάλα καθημερινά αναβιώνει μια ζεστή συνεύρεση των συνδαιτυμόνων με τη γευστική απόλαυση, μέσα από πιάτα που καθρεπτίζουν όλους τους θησαυρούς που χαρίζει η τοπική γη. Η εισαγωγή στο μενού γίνεται με τυριά από τοπικούς παραγωγούς, όπως Μπάτζος τηγανητός με αυγοσαλάτα ή Φλωρινέλα σχάρας με πέστο πιπεριάς Φλωρίνης και ρόκα, αλλά και πεντανόστιμη οσπριοσαλάτα, που δίνουν μια πρώτη εξαιρετική εντύπωση.
Οι πιο νόστιμοι γίγαντες που έχεις γευτεί ποτέ, από καστοριανούς βεβαίως παραγωγούς, στο φούρνο, με ντομάτα σχάρας, πατέ από πιπεριά Φλωρίνης, τσιπς καρότου και αρωματικό ελαιόλαδο, μοσχοβολούν παράδοση, ενώ τα υπέροχα risotti με κολοκύθα ή μανιτάρια, μαρτυρούν τη σύγχρονη ματιά και το καλό χέρι της κουζίνας, σε ένα αποτέλεσμα που συγκλονίζει τον ουρανίσκο.
Οι δημιουργίες με βάση το κρέας στο Καλντερίμι, έχουν την τιμητική τους, με τη πεντανόστιμη και ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα ωρίμανσης με σωταρισμένα λαχανικά, το μοσχαράκι στη γάστρα με τραχανά, και το εξαιρετικό Bon Fillet στη σχάρα με τριπλομαγειρεμένες πατάτες τηγανητές, αποτελούν εξαιρετικές γευστικές εμπειρίες, ενώ τα Σαββατοκύριακα πέραν των προτάσεων του καταλόγου θα βρεις ιδέες εμπευσμένες των chef, όπως μοσχαρίσιο οσομπούκο και το πιο νόστιμο χοιρινό κότσι που έχεις δοκιμάσει ποτέ, σκέτο λουκούμι, σιγομαγειρεμένο στη γάστρα και σερβιρισμένο με πουρέ σεληνόριζας!
Ένα περιποιημένο γεύμα πάντα συνοδεύεται από το ανάλογο κρασί και στο Καλντερίμι, η wine list κινείται στα πιο ιδιαίτερα οινικά μονοπάτια που διασχίζουν τη Μακεδονία από άκρη σε άκρη και φτάνουν ως τους αμπελώνες της Σαντορίνης και της Πελοποννήσου, μέσα από κρασιά που ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο και συνδυάζονται ιδανικά με τα πιάτα του μενού.
Κάθε μέρα στο Καλντερίμι, είναι μέρα γιορτής για τη γεύση! Μια αίσθηση ανακάλυψης και σύνδεσης με τη γαστρονομική παράδοση του τόπου, χαμόγελο ικανοποίησης πλημμυρίζουν όλους τους φιλοξενούμενους που απολαμβάνουν γεύματα περιποιημένα και φτιαγμένα με σεβασμό και φροντίδα, είτε στη σάλα, είτε στα έξω τραπέζια με θέα την πανέμορφη παλιά πόλη του Ντολτσό!
Καλντερίμι
Βυζαντίου 12, Καστοριά, τηλ. 2467401195
Facebook | Instagram