spot_img

10 λόγοι για τους οποίους το Παγκράτι είναι ένας απείρως hot προορισμός στην Αθήνα

Καλόγουστα μπαρ με χαρακτήρα, προσεγμένο και νόστιμο street food, ο παλαιότερος κινηματογράφος της Αθήνας, μερικά από τα πιο όμορφα νεοκλασικά. Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα βρεις στο Παγκράτι. Αρκεί να ακολουθήσεις τη μεθυστική μυρωδιά από το πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα της Εκλεκτής...

Αστική γειτονιά, συνοικία των μποέμ καλλιτεχνών αλλά και των φοιτητών, μια ανάσα από το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο, δίπλα στο Άλσος. Στο Παγκράτι θα βρει κανείς μερικά από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της Αθήνας, θα δει στρατιές από τουρίστες, θα ανακαλύψει ψαγμένα εστιατόρια και μπαρ, αλλά κυρίως θα συνομιλήσει με φιλόξενους και προσηνείς αυτόχθονες.

Το Παγκράτι αυτή τη στιγμή είναι ο ιδανικός προορισμός για όποιον θέλει να ξεσκάσει από τη βαβούρα του κέντρου που δείχνει ζαλισμένο από την άκριτη πληθώρα νέων αφίξεων – μια βόλτα στην περιοχή από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι αρκετή για να σε πείσει να θες να μείνεις εκεί. Κάθε γωνιά του και μια ιστορία, κάθε πλατεία και μια πιάτσα που έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά μέσα στον ιστό της γειτονιάς.

Μέσα σε λίγα χρόνια έχει προσελκύσει ψαγμένο κόσμο αλλά και φιλόδοξους επιχειρηματίες που θέλουν να ρίξουν τα χρήματά τους σε μαγαζιά με στυλ και ταυτότητα. Το επισκεφθήκαμε, το ζήσαμε, το φωτογραφήσαμε, και σας παρουσιάζουμε τις επιλογές μας.

Άλφicon | Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ. 2169005059 | www.alficonathens.com | Facebook | Instagram

Και εγέννετω το Άλφicon, με όνομα μυστηριώδες αλλά και to the point, από το άλφι που σημαίνει κριθάρι στα αρχαία ελληνικά και το icon, τις εικόνες (που θα χαζέψεις στα κάδρα του εστιατορίου, σε mini εκθέσεις ταλαντούχων φωτογράφων). Στη χατζιδακική Πλατεία Προσκόπων, μια ανάσα από το iconic Καλλιμάρμαρο, σε μια γειτονιά με θεατρική αύρα και σύγχρονη ζωντάνια, οι chef Έλβις Δημήτρης Ζύμπα κι ο Νίκος Βοργιάς, μετά από μια εξαιρετική πορεία σε σημαντικές κουζίνες Ελλάδας και εξωτερικού έρχονται να αποτυπώσουν σε πιάτα, εμπειρίες, γεύσεις και εικόνες, επανεφευρίσκοντας την ελληνική κουζίνα και κάνοντάς την προσιτή, κατανοητή και πεντανόστιμη, χωρίς εξαιρέσεις. Ο ήπιος φωτισμός, το γκρι που ηρεμεί και τα vintage ανέγγιχτα πλακάκια του ατμοσφαιρικού νεοκλασικού του 1890, έρχονται να αποτελέσουν το background για ένα μενού που σέβεται την εποχικότητα κι αλλάζει συχνά-πυκνά, κρατώντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών ακμαίο και ακονισμένο, αναδεικνύοντας τις αγνές ελληνικές γεύσεις, με προϊόντα που οι chef ανακαλύπτουν και δοκιμάζουν οι ίδιοι οργώνοντας τις πιο απομακρυσμένες πτυχές της χώρας. Περισσότερα εδώ

Πάπια | Αυτομέδοντος 4, Παγκράτι, τηλ. 2111119558 | Facebook | Instagram

Είναι κι αυτά τα μαγαζιά των οποίων το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών τους (όπως σοφά είπε ο Αριστοτέλης), με λίγα λόγια έχουν την ξεχωριστή τους αύρα, τα ωραία τους ποτά, τις καλές τους μουσικές – αλλά αυτό που σου “αφήνουν” είναι πάνω απ’όλα μοναδικές εμπειρίες, αξέχαστες αναμνήσεις, χαμόγελα. Η «Πάπια» στο Παγκράτι είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις: παρεϊστικο, urban και οικείο, αποτελεί εγγύηση για τις στιγμές που θα ζήσεις σε αυτό. Μοιάζει με τα πανέμορφα, λίγο εναλλακτικά cafe-bars που ανακαλύπτεις σε περιηγήσεις σου σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού. Ένας κλειστός για χρόνια χώρος, επανεφευρέθηκε, διατηρώντας όμως την ταυτότητά του με στοιχεία όπως το vintage μωσαϊκό, ή την μεταλλική old-school πρόσοψη που βάφτηκε ένα λαχταριστό πετρόλ. Στο σκηνικό που δημιουργήθηκε, θα εκπλαγείς με το reinvention των retro επίπλων (άλλωστε ο παλιός είναι αλλιώς), θα βρεις έναν cozy χώρο για χαλαρώσεις και να κάνεις την εργασία σου στο laptop σου, να πιείς καλοψημένο καφέ Lavazza και να απολαύσεις πεντανόστιμα snacks όπως hot dog, (απείρως well-priced) burger ή μπριός με σολομό, τυρί κρέμα, αγγούρι και ξύσμα πορτοκαλιού. Περισσότερα εδώ

Sapou | Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, Παγκράτι, τηλ. 2107230626 | Facebook | Instagram

Στον… έναστρο «εστιατορικό» ουρανό της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην τέμψη των οδών Ναϊάδων και Αντήνορος – που μας ξυπνάει μνήμες Αθήνας-γειτονιάς, ανάμεσα στις ακμάζουσες πολυκατοικίες και τα καταπράσινα δέντρα – θα βρεις το Sapou. Σ’έναν εντυπωσιακό industrial χώρο με τζάμι απ’άκρη-σ’άκρη, στον οποίο ο chef Γιάννης Σαπουτζής εμφύσησε νέα ζωή, καθημερινά βιώνονται μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, με ελληνικό και ξένο κοινό να σμίγει κάτω από την σκέπη του για να απολαύσει τις εμπνευσμένες προτάσεις του, με φόντο ένα προσεγμένο ρουστίκ περιβάλλον. Ο Γιάννης επανεφευρίσκει την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, κάνοντάς την κατανοητή και απλόχερα προσιτή, χωρίς εξαιρέσεις, έχοντας κυριολεκτικά σφυριλατήσει την τέχνη του, που σαν σύγχρονος μύστης, θα μετουσιώσει σε πιάτα. Εικόνες, αναμνήσεις και ιδέες αποτυπώνονται σ’ένα μενού που εναλλάσσεται με σεβασμό στην εποχικότητα. Το Sapou ξεκίνησε από την Αντίπαρο, με φανατικό επώνυμο κοινό (όπως ο Tom Hanks) και τα μοναδικά του πιάτα μπορεί να απολαύσουν από το 2017 και οι Αθηναίοι. Περισσότερα εδώ

Tre Sorelle | Αρχελάου 19, Παγκράτι, τηλ. 2114072172 | Facebook | Instagram

Το Tre Sorelle σε πλήρη σύμπνοια με την… γείτονα Ιταλία, είναι ένα μαγαζί που προσφέρει aperitivo (ποτά και cocktails σε συνδυασμό με τσιμπολόγημα) και θριαμβεύει με αυθεντικές ιταλικές πίτσες, που δημιουργούνται με εκλεκτά ιταλικά υλικά όπως φρέσκια μοτσαρέλα, μπουράτα και παρμεζάνα αλλά και premium κρέατα αργής ωρίμανσης. Θα μπορούσες κάλλιστα να το ανακαλύψεις σε μια περιήγησή σου στη μαγευτική Φλωρεντία, κι όμως το Tre Sorelle, είναι εδώ, στην δημοφιλή Αρχελάου, στο Παγκράτι. Σ’έναν πανέμορφο clean-cut χώρο, που επιμελήθηκε η Λυδία Χρόνη, το μάρμαρο της μπάρας, το ξύλο, τα industrial φωτιστικά και τα δερμάτινα booths, συνθέτουν ένα σκηνικό treat στο μάτι, οικείο και ζεστό. Το Tre Sorelle θέτει σε μια πιο cool βάση την πιτσαρία όπως την ξέρουμε, και ενθαρρύνει όσους θέλουν να απολαύσουν μια πεντανόστιμη πίτσα με το ποτό τους. Τη λεπτή και ελαφρώς τραγανή ζύμη του Tre Sorelle μπορείς να γευτείς σε λαχταριστές εκδοχές όπως είναι η Tartufo, με βουβαλίσια μοτσαρέλα, τρούφα, ντοματίνια και βασιλικό, η Parma, με πεντανόστιμο προσούτο, φλοίδες παρμεζάνας, φρέσκια ρόκα και σάλτσα ντομάτας, με ζυμάρι ενεργού άνθρακα, και άλλες εμπνευσμένες και απογειωμένες προτάσεις, που θα συγκινήσουν τη γευστική σου παλέτα. Τα παραπάνω, έρχονται να πλαισιώσουν μοναδικές σαλάτες αλλά και ευπαρουσίαστα πλατό αλλαντικών και τυριών, σε γενναίες μερίδες. Περισσότερα εδώ

L’arrêt Du Temps | Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 5, Παγκράτι, τηλ. 2107253200 | Facebook | Instagram

Το Παγκράτι αρχίζει ολοένα και περισσότερο να μας θυμίζει ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και να μας ταξιδεύει έστω νοητά σ’αυτές, με στέκια που εμπνέονται από γεύσεις, αύρες και εικόνες εξωτερικού. Το L’arrêt Du Temps προπορεύεται χρόνια σ’αυτό το κομμάτι, με τον χρόνο κυριολεκτικά να σταματά στην ζεστή του αγκαλιά και με προτάσεις για όλη την ημέρα που θα ικανοποιήσουν τόσο τους γευστικούς όσο και τους οπτικούς σου νευρώνες. Η διεύθυνση του μαγαζιού πέρασε πρόσφατα σε νέα παιδιά και είμαστε ενθουσιασμένοι και σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να μας συνεπαίρνουν. Ρομαντικές ταπετσαρίες, vintage χαλιά, πορσελάνινα σερβίτσια, διαχρονικές μπαρόκ πολυθρόνες και δερμάτινοι καναπέδες, συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό μπιστρό, που σε αποσυμπιέζει με το που περάσεις το κατώφλι του και σε κάνει να αισθάνεσαι Βιενέζος αριστοκράτης ή ενζενί. Ιδανικό meeting point, ανοιχτό από τις 09:00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, το L’arrêt Du Temps σε υποδέχεται με καλοψημένο καφέ, παραδοσιακά ή και πιο εξωτικά τσάγια και ροφήματα, φρεσκοψημένα κέικ και κρουασάν αλλά και ποικιλία από μπύρες και cocktails. Αν πεινάσεις, οι επιλογές του θα σε συναρπάσουν, με προτάσεις από κρύα πιάτα που περιλαμβάνουν σάντουιτς με σολομό, σαλάτες και πίτες σε ιδανικές εκτελέσεις. Περισσότερα εδώ

Cupola Trattoria | Eυφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ. 2114117444| www.cupola.gr | Facebook | Instagram

Στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος φυσσάει φρέσκος ιταλικός αέρας, χάρη στο Cupola, ένα εστιατόριο που μετρά φανατικούς επισκέπτες για το τρίπτυχό του γεύση – ατμόσφαιρα – εξυπηρέτηση. Μοντέρνος industrial χώρος με έντονη την παρουσία του ξύλου, lounge ambience και ανοιχτή κουζίνα – χειρουργείο με focal point το θολωτό ξυλόφουρνο συνθέτουν ένα μαγαζί ορόσημο για το Παγκράτι. Ο σεφ Stefano Rossi υπογράφει ένα αυθεντικό ιταλικό μενού με κλασικά και μή πιάτα σε άρτιες εκτελέσεις στο πιάτο μας. Λατρέψαμε τις ναπολιτάνικες πίτσες με σάλτσα από ντοματίνια San Marzano και mozzarella di Bufala και ξεχωρίσαμε την φανατική επιμέλεια πιάτων όπως το λεπτοκομμένο νουά μόσχου vitello tonnato με σάλτσα τόνου κι ανθούς κάππαρης ή η Burrata με την ομώνυμη μοτσαρέλα, τραγανή pancetta, καραμελωμένα ντοματίνια και μαρμελάδα peperoncino. Οι επιλογές για συνοδεία του φαγητού σας πολλές, με ελληνικές και ιταλικές ετικέτες κρασιών, και την υπογραφή του sommelier Γιάννη Μακρή. (Να επισημάνουμε εδώ το εξαίσιο plateau αλλαντικών – τυριών που είναι η απόλυτη συνοδεία για ένα after work wine session!) Το aperitivo μπαρ πλαισιώνει επάξια τη φιλοσοφία του μαγαζιού με ολοκληρωμένες signature προτάσεις όπως το red Athens mule με βότκα αρωματισμένη με κεράσια, βασιλικό, ρόδι τζίντζερ και λάιμ ή το negroni με βερμούτ αρωματισμένo με φρούτα του δάσους. Στις συνταγές των cocktails o Σπύρος Κερκύρας. Περισσότερα εδώ

Ζαχαροπλαστείο Εκλεκτή | Αστυδάμαντος 15 (Πλ. Μεσολογγίου), Παγκράτι, τηλ. 2107243193 | Facebook | Instagram

Η πλατεία Μεσολογγίου πλημμυρίζει καθημερινά σαγηνευτικά αρώματα μπισκότων βουτύρου κι άλλων γευστικών treats που ψήνονται στην Εκλεκτή, με την εσπρεσομηχανή να φτιάχνει καλοψημένο καφέ και τη γειτονιά να αγαλλιάζει από χαρά. Το iconic ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου έχει μια γλυκιά ιστορία σαν παραμύθι. Τέσσερεις φίλοι, η Αγγελική, ο Αλέκος, ο Νίκος κι ο Ντίνος, μετέτρεψαν την αγάπη τους για τη ζαχαροπλαστική σε επάγγελμα, διατηρώντας τόσο τον χώρο στη ρομαντικά vintage μορφή του, όσο και την ποιότητα των γλυκών τους προτάσεων, με φανατική προσοχή στις πρώτες ύλες και με αυστηρή τήρηση των αυθεντικών παραδοσιακών συνταγών. Έτσι, στην Εκλεκτή, δε θα γευτείς τίποτα που να είναι απόρροια έτοιμων μιγμάτων ή υποκατάστατων, ενώ τα πάντα είναι φρέσκα σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης (και το εννοούμε). Στο παρασκευαστήριο, τα μαγικά της κάνει η Αγγελική, με δεξιοτεχνία, αγάπη και μαεστρία, δημιουργώντας σαγηνευτικά γλυκά που μαγνητίζουν το βλέμμα και διεγείρουν τις αισθήσεις, παντρεύοντας τη γλυκιά Ανατολή με τη Δύση. Εκμέκ κανταΐφι, πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα, κουλουράκια βουτύρου συναντιούνται με λαχταριστά προφιτερόλ και cheesecakes στις αστραφτερές βιτρίνες της οδού Αστυδάμαντος, και γίνονται ανάρπαστα. Στο δυνατό ρόστερ των μοναδικών γλυκών, έρχονται να προστεθούν παγωτά που θα σου ξυπνήσουν – εγγυημένα – παιδικές αναμνήσεις, με γεύσεις και αρώματα παλιών γαλακτοπωλείων, όπως το καϊμάκι με σαλέπι ή το parfait με τα πολύχρωμα κυβάκια από αποξηραμένα φρούτα, το ένα-καλύτερο-από-το-άλλο. Περισσότερα εδώ

Μεζεδ…άδικο | Πλ. Μεσολογγίου 5, Παγκράτι, τηλ. 2114031637 | Facebook | Instagram

Η Μαρία και ο Χαράλαμπος, οι νέοι ιδιοκτήτες, έχουν εμφυσήσει όλη τους την αγάπη και το μεράκι σε μια κουζίνα που θριαμβεύει, με πιάτα όπως το πεντανόστιμο ψαρονέφρι α λα κρεμ με ροκφόρ και μανιτάρια, τον «φάκελο» (φέτα τυλιγμένη με μέλι και σουσάμι), λαχταριστό μπουγιουρντί με πιπεριές και ντομάτα και τις πιο γευστικές ποικιλίες κρεάτων στα κάρβουνα, οι οποίες θα σε ενθουσιάσουν. Λατρέψαμε το μιλφέϊγ λαχανικών, ευπαρουσίαστο και υπέροχο, την καπνιστή χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, αλλά και τα χειροποίητα μπουρέκια Καισαρείας με μείγμα τυριών και ψιλοκομμένο παστουρμά. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, μουσικά σχήματα αναλαμβάνουν να σε ταξιδέψουν σε ρεμπέτικα μονοπάτια, με το μαγαζί να γίνεται μια παρέα και το κρασί να ρέει… άφθονο. Tip: Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις καφεδάκι Gorme με την παρέα σου μέσα ή στην πλατεία. Περισσότερα εδώ

Arbaroriza | Πλατεία Πλαστήρα 10, τηλ. 2107019530 | Facebook | Instagram

Μια επίσκεψη στην Αρbarόριζα δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Cozy χώρος που θυμίζει “Φιλαράκια”, χρώματα, φιλικό προσωπικό αλλά κι ένα προσεγμένο menu με value for money επιλογές, συνθέτουν ένα μαγαζί με ξεχωριστή ταυτότητα που σίγουρα θα αγαπήσεις. Πρωτοποριακά signature cocktails που παντρεύουν ελληνικά αποστάγματα με ξεχωριστές γευσεις, ένα από αυτά το “Nuts & Guts” με ψημένι ρακί Αμοργού, λικέρ καρύδι, σουμάδα και κολοκυθοπέπονο, όπως και το “Sleepless” μοναδικό espresso martini με δόση espresso και πατρινή τεντούρα! Η λίστα εχει και ιδιαίτερα γευστικά ζεστά cocktail.. όπως για παράδειγμα το “Grandma” με μαστίχα, rasberry, ginger και αρώματα λεμονιού… Περισσότερα εδώ

Paella Barcelona | Ευφράνορος 12, Παγκράτι, τηλ. 6906863216 | Facebook | Instagram

Τα πράγματα όσον αφορά την paella είναι απλά (αλλά ταυτόχρονα και σύνθετα). Ιστορικά, είναι ένα φαγητό των φτωχών που έριχναν μέσα ό,τι είχε περισσέψει. Η νοικοκυρά έβαζε ό,τι κρέας και θαλασσινό είχε στην κουζίνα της, το σώταρε με ρύζι και είχε έτσι ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα για τα μέλη της οικογενείας της. Έτσι, παραδοσιακά, η paella είναι ανάμεικτη. Στο Paella Barcelona, η paella βιώνει μια ιδανική εκδοχή, με σεβασμό στην παράδοσή της και με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί. Οι επιλογές έχουν διευρυνθεί σε 4, με paella με κρέας (κοτόπουλο και ισπανικό λουκάνικο τσορίθο), θαλασσινών (με γαρίδες, καλαμάρια και μύδια), vegetarian με λαχανικά και την αυθεντική ανάμεικτη. Εδώ μαγειρεύεται ακριβώς όπως πρέπει: με γκάζι, για να είναι η φωτιά δυνατή και να διατηρείται το ρύζι σπυρωτό και να μη λασπώνει. Συνδύασέ τη και με ένα ποτήρι δροσερή σαγκρία ή μια Michelada (πικάντικη μπύρα) και θα με θυμηθείς! Στο μενού θα βρεις και τα τέλεια-για-τσιμπολόγημα πίντσος, ψωμάκια που έχουν πάνω τους είτε jamon serano, είτε τυράκι, είτε κάποιο dip αλλά και μεξικάνικα πιάτα όπως burritos και tacos, ρωτήστε τον Τίμο για τα υπόλοιπα. Τις Κυριακές μουσικά σχήματα αναλαμβάνουν να σε ταξιδέψουν με ethnic μελωδίες σε Ισπανία και Μεξικό. Περισσότερα εδώ