spot_img

Λότζα: Το εδεσματοπωλείο της Ηλιούπολης που έχει κάνει τους νότιους να παραμιλάνε με το κορυφαίο του καλαμάκι (κι όχι μόνο!)

Η Λότζα είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι δεν είναι όλα τα ψητοπωλεία ίδια. Σ’ένα τοπίο που βρίθει από αυτά (κάπου θυμάμαι είχα διαβάσει ότι σε πολλές περιοχές στην Αθήνα αντιστοιχεί ένα ψητοπωλείο ανά 5-6 οικοδομικά τετράγωνα) η Λότζα έρχεται να “φέρει το καλαμάκι σπίτι του”. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά και ωραία πράγματα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το σουβλάκι είναι σφυριλατημένο στο DNA του Νίκου Γεωργόπουλου. Βλέπεις, μεγάλωσε μέσα στα πόδια του παππού του στο Αίγιο, ο οποίος κι είχε βρει μια χρυσή τομή στο εθνικό μας street food. Ποιότητα στο κρέας, προσεγμένη παρασκευή και μια λαχταριστή κόκκινη σάλτσα που αναστάτωνε όλους τους καλοφαγάδες της Αχαϊας. Αυτή την τεχνογνωσία, το μεράκι και την φανατική προσοχή στις πρώτες ύλες, μετουσίωσε λοιπόν το 2016 στη Λότζα, στον χώρο που στεγαζόταν ένα παλιό καφενείο της περιοχής, στο οποίο παρενέβη τόσο-όσο, κρατώντας τα στοιχεία που θυμίζουν την παλιά ρομαντική Ελλάδα – το μωσαϊκό, τις κονσέρβες του Κύκνου, τη φιλική και φιλόξενη εξυπηρέτηση.

Λότζα, λεγόταν στην επαρχία ο βοηθητικός χώρος δίπλα από την κουζίνα που χρησιμοποιούσε η νοικοκυρά έξω στην ύπαιθρο για να ζυμώνει το ψωμί της, να ψήνει το κρέας της Κυριακής στον ξυλόφουρνο, και να στίβει τις ντομάτες για να φτιάξει τους χυμούς για τα φαγητά της. Στην ίδια φιλοσοφία, “όπως τότε”, ονομάστηκε και το μαγαζί, στο οποίο βλέπεις τα σαγηνευτικά καλούδια να ψήνονται και να παρασκευάζονται μπροστά σου, σε μια ανοιχτή κουζίνα που αστράφτει από καθαριότητα. Ο Νίκος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σ’αυτό. Τα καλαμάκια είναι χειροποίητα. Από το πρωί, με προσοχή διαλέγει τα κρέατα, τα κόβει, τα μαρινάρει και τα ετοιμάζει για την ημέρα, σε τεμάχια των 120 γραμμαρίων. Το ίδιο ισχύει και για το κεμπάπ, το οποίο πλάθει στο χέρι. Έτσι, τα πάντα είναι φρεσκοψημένα στα κάρβουνα και τα υλικά αγνά και σπιτικά. Μπούτι από χοιρινό, στήθος ή μπούτι κοτόπουλο, τα καλαμάκια στ’ αλήθεια εδώ βιώνουν μια ιδανική εκδοχή – και την ποιότητά τους, θα την χαρακτηρίζαμε δυσεύρετη στην Αθήνα. Αν πάλι επιλέξεις τυλιχτό, η χωριάτικη πίτα καλαμποκιού, αλάδωτη, καλοψημένη και μεγαλύτερη από τις συνήθεις, θα σε ενθουσιάσει.

Στο ψητό τώρα (κυριολεκτικά). Η καταγωγή του ευπροσήγορου ιδιοκτήτη από το Αίγιο δίνει και την ιδέα του αιγιώτικου καγιανά με σουτζούκι (ή με πατάτες και αυγά) που του χαρίζει μια πικάντικη γεύση που απογειώνει. Εκτός από τα χειροποίητα καλαμάκια υπάρχει πρόταση και για τους φίλους χορτοφάγους, με μανιτάρια, χρωματιστές πιπεριές και ντοματίνια – μια αποκάλυψη! Λατρέψαμε το γιαουρτλού κεμπάπ που σερβίρεται σε τηγανάκι, μοναδικό και απείρως πεντανόστιμο. Αφήσαμε το καλύτερο όμως για το τέλος: αν είσαι λάτρης του συκωτιού, όπως κι εμείς, θα συγκινηθείς με το πόσο καλό συκώτι γάλακτος σερβίρει, σκέτο λουκούμι να γλείφεις κυριολεκτικά τα δάχτυλά σου (το οποίο πέραν της μερίδας διατίθεται και σε τεμάχιο σούβλας!)

Τα λαχταριστά κρεατικά έρχονται να πλαισιώσουν μοναδικές, δροσιστικές σαλάτες, με προσωπική αγαπημένη τον ντάκο που εδώ προτείνεται με παξιμάδι χαρουπιού, τοματίνια, φέτα τριμμένη, μαϊντανό και βλαστάρια κάππαρης, ανεπανάληπτος τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, αλλά και την ομώνυμη σαλάτα Λότζα, με μαρούλι, λόλα, iceberg, πορτοκάλι, κρουτόν, ψητό χαλούμι και σως μουστάρδας. Στον ουρανό των ψητοπωλείων η Λότζα λάμπει σαν το πιο φωτεινό αστέρι. Ακόμα κι αν δεν είσαι “της περιοχής”, η απόσταση αξίζει να διανυθεί – ένας λόγος παραπάνω το γεγονός ότι καθημερινά, μέρος των πωλήσεων του μαγαζιού που γίνονται μέχρι τις 17.00, διατίθενται στη Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου, σε κορίτσια τα οποία είναι άπορα, ορφανά ή κακοποιημένα.

Λότζα Εδεσματοπωλείο
Λεωφ. Κυπρίων Ηρώων 57, Ηλιούπολη, τηλ. 2109950057
www.lotza.gr
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

The Beer Guide: Οι καλύτερες διευθύνσεις για να απολαύσεις ψαγμένες μπύρες στην Αθήνα

Η εξέλιξη της ζυθοποιίας στην Ελλάδα αλλά και οι κοινότητες των απανταχού beer lovers που δοκιμάζουν, αξιολογούν και μοιράζονται τις εμπειρίες...

Tα καλύτερα οπωροπωλεία της Αθήνας: Η φρεσκάδα της φύσης στο τραπέζι σου

Το σύγχρονο μανάβικο μπορεί να μην είναι καθεστώς, είναι όμως σίγουρα η ασφαλής επιλογή για έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot