Στην όμορφη γειτονιά του Ψυρρή, στη σκιά της επιβλητικής Ακρόπολης, εκτυλίσσεται καθημερινά μια εμπειρία των πέντε αισθήσεων, εκεί όπου η γεύση αναστατώνεται με τα πιο σαγηνευτικά γλυκά της πόλης, εκεί που οι πανδαισίες από σοκολάτα (ποιος δε “λιώνει” για τη σοκολάτα;) μαγνητίζουν το βλέμμα. Το γωνιακό μαγαζί, στο οποίο ελληνικό και ξένο κοινό σμίγει για να απολαύσει τους ινσταγκραμικούς γλυκούς πειρασμούς, έχει γίνει κάτι σα ναός του γλυκού, με την πάντα χαμογελαστή, αεικίνητη και δημιουργικά ανήσυχη – σαν παιδί – ιδιοκτήτρια να εξημερώνει (και με το παραπάνω) την υπογλυκαιμία σου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η Νάνσυ Κατσικάρη είναι ένας άνθρωπος που θα σε κερδίσει με το “καλημέρα”, μια αυτοδίδακτη ζαχαροπλάστισσα που έχει την τέχνη των γλυκών στο DNA της από την πολίτισσα γιαγιά της, και που η δημιουργικότητά της είναι μια ασίγαστη δύναμη που την κάνει να αναζητά, να δοκιμάζει και να πειραματίζεται με νέες γεύσεις στο παρασκευαστήριο, για να ζωγραφίσει στους πελάτες της (που αντιμετωπίζει σαν επισκέπτες στο σπίτι της) χαμόγελα απόλαυσης. Είναι μια γυναίκα, τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το γλυκό – θα έλεγες γεννημένη γι’αυτό – που στο ταξίδι του μέλιτός της τα μάζεψε από την Πάρο που παραθέριζε και επισκέφθηκε την Ξάνθη γιατί συμφώνησε να τη δει μια γιαγιά που έκανε το πιο ξακουστό και νόστιμο κιουνεφέ στην πόλη (της οποίας τη συνταγή και χρησιμοποιεί όλα αυτά τα χρόνια). Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι το Σερμπετόσπιτο δεν είναι απλά άλλο ένα γλυκοπωλείο – είναι μια ιστορία αγάπης και πάθους για τη ζαχαροπλαστική (και μοιραία μου έρχεται στο μυαλό η λαϊκή ρήση που λέει ότι όταν έχεις πάθος με κάτι, διαπρέπεις – ε αυτό). Μιλώντας για αγάπη και πάθος, η Νάνσυ δεν τρέχει μόνη της το μαγαζί – πέραν του team που προσέχει σαν οικογένειά της – πλάϊ της είναι ο σύζυγός της, Σεραφείμ Αλεξανδρής, ένας βετεράνος της εστίασης, τον οποίο γνώρισε και ερωτεύτηκε επιστρέφοντας από τις σπουδές της στη γείτονο Ιταλία. Μάλιστα, κάνα δυο γλυκά έχουν προκύψει απροσδόκητα από τους 2 τους, όπως το «γαμογλυκό», που δημιουργήθηκε σαν εναλλακτική στις παραδοσιακές τούρτες (και σερβιρίστηκε στον γάμο της) και είναι ουσιαστικά μια λαχταριστή μπισκοτόπιτα ή «το γλυκό της αγάπης», που έφτιαξε για να ευχαριστήσει τον άντρα της και τελικά μπήκε στο ρόστερ των 40+ γλυκών που προσφέρει, κατόπιν παρότρυνσής του.
Οι πολίτικες ρίζες γιορτάζονται καθημερινά, με “αχώριστες” όπως τις ονομάζει στο μενού, παραδοσιακές προτάσεις όπως κιουνεφέ με παγωτό, ένα εκμέκ αποκάλυψη, κανταϊφι με κρέμα μαστίχας, χαλβά Σαμπάχ – που σερβίρεται ζεστός, γεμιστός με παγωτό καϊμάκι… Νέες προσθήκες όπως το custom μιλφέϊγ με φύλλο φρέσκιας, τραγανής κρούστας που φτιάχνεται επιτόπου, και σερβίρεται με κόκκινα βατόμουρα, οι μοναδικές τάρτες λεμονιού ή τα mini cupcakes κρατάνε το ενδιαφέρον του κοινού της ακμαίο και ακονισμένο και γίνονται μικρά events από μόνες τους. “Στην ποιότητα των υλικών μας δε θα κάνουμε ποτέ καμία έκπτωση. Αγοράζουμε πάντα τα ακριβότερα και τα καλύτερα, για τον λόγο αυτό έχουμε και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα”, μου υπογραμμίζει η προσηνής ιδιοκτήτρια. Από την πιο καλοσυνάτη υποδοχή μέχρι το αντίο, η εμπειρία στο Σερμπετόσπιτο ξεχειλίζει πάθος – και στο 90% των περιπτώσεων σοκολάτα!
Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ
Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη (Ψυρρή), τηλ. 2103211323
www.nancysweethome.gr
Facebook | Instagram