spot_img

Πρίγκιπας: Επανεφευρίσκοντας το σουβλάκι

Σ’ένα τοπίο που βρίθει από ψητοπωλεία, με τόνους μελανιού να έχουν χυθεί και άπειρα κείμενα να έχουν πληκτρολογηθεί για να περιγράψουν το εθνικό μας street food, κάποιος (καλοπροαίρετα) θα σκεφτόταν τι παραπάνω μπορεί να ειπωθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα; Ε λοιπόν η απάντηση είναι πολλά, όταν αυτό εξελίσσεται, αναβαθμίζεται, επανεφευρίσκεται και ξαναγεννιέται – στην προκειμένη στον ήδη θρυλικό Πρίγκιπα στα Εξάρχεια, ένα εστιατόριο ταχείας εστίασης αλλά βραδείας «καύσεως», όπου οι πρώτες ύλες αναζητήθηκαν με υπομονή από κάθε γωνιά της Ελλάδας και στις οποίες έχει δοθεί προσοχή και φροντίδα που πολλές φορές δε δίνεται σε επώνυμα εστιατόρια. Σε μπέρδεψα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Κωστής, ο ιδιοκτήτης πάντα απολάμβανε σαν γνήσιος foodie το καλό φαγητό, το οποίο «κυνηγούσε» με την παρέα του σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε τόπο της χώρας. Η εμπειρία του τόσο στην εστίαση όσο και σαν καταναλωτής του υποδείκνυε μια και μοναδική συνισταμένη: την σημασία της πρώτης ύλης, των προϊόντων αυτών που απαρτίζουν ένα πιάτο στο γευστικό αποτέλεσμα. Έτσι, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει τη δική του πρόταση στον γαστρονομικό ουρανό της Αθήνας, θέλησε να δώσει φρέσκιες ιδέες στο φαγητό που θεωρούμε «πρόχειρο», με στόχο να του προσδώσει ποιότητα και καινούργιες γευστικές εναλλακτικές. Η καταγωγή του από τη Φλώρινα του έδωσε αυτόματα το αβαντάζ: «Τα κρέατά μας είναι μόνο από μικρές φάρμες – ο μαύρος χοίρος, το βουβάλι από την Κερκίνη, η προβατίνα από τον Τύρναβο και τα κεμπάπια, ένα κρεοπωλείο στη Φλώρινα, του οποίου ο ιδιοκτήτης έχει τη συνταγή από τον προπάππου του, και φτιάχνει κεμπάπια για πάνω από 50 χρόνια». Οι Πρέσπες έχουν βαλκανικές επιρροές στην κουζίνα. Οι τοπικές συνταγές είναι ένας θησαυρός – για παράδειγμα τα κεμπάπια δεν έχουν καμία σχέση με τα ανατολίτικα, εκεί το κεμπάπ φτιάχνεται από μοσχάρι, χοιρινό και λίγο πρόβειο κιμά με το μαγικό συστατικό που δεν είναι άλλο από το μπούκοβο (μπαίνει εξωτερικά!). Οι πιπεριές φλωρίνης φτιάχνονται σε αλοιφή με μια μοναδική συνταγή που λέγεται Αϊβάρ (στα σέρβικα σημαίνει χαβιάρι). Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια επιλογή ψαριών (όπως πέστροφα και χέλι, τα οποία καπνίζονται και ψήνονται παραδοσιακά), δημιουργούν ένα menu που θριαμβεύει γευστικά και μπορείς να απολαύσεις τόσο στο χώρο του Πρίγκιπα, όσο και να «φας στο χέρι».

Το κεμπάπ έχει καταστεί best seller – εδώ όμως μπορείς να γευτείς και το πιο προσιτά gourmet τυλιχτό ή σάντουιτς (κοτόπουλο μπούτι, χοιρινό και τα πιο «εξωτικά» για το είδος μαύρο χοίρο, προβατίνα, μπιφτέκι ανάμεικτο από μοσχάρι και χοιρινό ζυμωμένο σε βουβαλίσιο γάλα – μια αποκάλυψη! – και βουβαλίσιο κιμά). Το burger του Balkan Chilly με αϊβάρ και μπούκοβο με μπιφτέκι της επιλογής σου είναι μια έκρηξη γεύσεων και κάτι που δε θα βρεις πουθενά, ενώ στην «κορυφή» φιγουράρει και το συκώτι γάλακτος – θρεπτικό, υγιεινό και πεντανόστιμο (και σε τυλιχτό). Στον Πρίγκιπα θα πιείς το «καλύτερο τσίπουρο του κόσμου», από τα Γιαννιτσά, καθαρό και ευκολόπιοτο αλλά και κρασί από το Αμύνταιο. Πάνω απ’όλα όμως στον Πρίγκιπα θα βρεις ένα στέκι που θα σε χορτάσει με προτάσεις που ξεχωρίζουν, που διαπρέπουν γευστικά – σε ένα ανεπιτήδευτο περιβάλλον που κατακλύζεται κάθε ώρα της ημέρας, από τα μεσημέρια με τα γραφεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια και το βράδυ από παντός είδους ξενύχτηδες, μέχρι ηθοποιούς και θεατρόφιλους των γειτονικών θεάτρων που σμίγουν για να γευτούν τον παράδεισο του Κωστή, σ’ένα ανεπιτήδευτο περιβάλλον που ξορκίζει τα άγχη της καθημερινότητας. Ο Κωστής, την τεχνογνωσία και τους (κορυφαίους) του προμηθευτές πρόκειται να τους δώσει σε francises τα οποία αργά και σταθερά θα δεις να «ξεφυτρώνουν» – κάτι απόλυτα δικαιολογημένο, αφού το πρωτότυπο και το ποιοτικό βρίσκει πάντα τρόπους να μεγενθύνεται και να μεγαλώνει.

Σύντομα τα καλούδια του πρίγκιπα θα μπορείς να τα απολαύσεις και στον Άλιμο!

Ο Πρίγκιπας
Χαρ. Τρικούπη 23, Αθήνα, τηλ. 2114050070
www.prigkipas.gr
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Αγαπημένα Ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα: Εκεί όπου η τέχνη συναντά τη γεύση

Το καλό γλυκό είναι ένα πάντρεμα φυσικών και μεταφυσικών στοιχείων, μια αλχημία απαιτητική, που προϋποθέτει αρμονία των υλικών, ιδανικές...

Παγκράτι για πάντα: 20 μαγαζιά που θεσμοθετούν την πιο δημοφιλή γειτονιά της Αθήνας 

Όλοι οι «μεγάλοι» της εποχής ζούσαν ή περνούσαν από κει, το Παγκράτι χάραξε την δική του ξεχωριστή πορεία του...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot